Uitgesproken Ank: Uitsluiting herroepingsrecht voor op maat gemaakte deuren

Gepubliceerd op: 15 december 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Deurklink 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over het retour sturen van deuren die na levering niet de juiste maten hadden.

De consument

We hebben twaalf nieuwe deuren gekocht. Na de levering kwamen we er achter dat we niet de juiste maten hadden besteld. We kregen bij de retourmelding helaas te horen dat elf deuren op maat gemaakt zijn en dat deze daarom niet retour kunnen, omdat dit een uitzonderingen van het herroepingsrecht is. Dit was voor ons een onaangename verrassing. Op de site staan de maten vermeldt. We hebben daar een keuze uit gemaakt en niet zelf maten opgegeven. We hebben navraag gedaan bij onze rechtsbijstandsverzekering. Die legde uit dat het herroepingsrecht wel van toepassing is, omdat wij niet zelf specifieke maten hebben opgegeven. We willen daarom de deuren alsnog terug te kunnen sturen.

De ondernemer

Wij hebben contact opgenomen met onze leverancier en die gaf aan dat de elf deuren wel degelijk maatwerk zijn omdat deze een dorpel bevatten. Daarnaast is het ook nog zo dat deze deuren niet op voorraad liggen bij onze leverancier. Deze producten zijn dus uitgesloten van het herroepingsrecht. Eén deur was geen maatwerk. Die is inmiddels retour en de consument heeft haar geld daarvoor terug gekregen.

De commissie

De commissie stelt dat zowel de weergave van het feitelijke verloop van de bestelling van deze twaalf deuren als de daarop gebaseerde uitleg van de rechtsbijstand juist is. Er is geen sprake van maatwerk omdat de elf deuren qua maatvoering en toerusting “gewoon aan te klikken zijn” als keuzemogelijkheid op de website van de ondernemer. Verwijzing op de website naar een algemene waarschuwing dat sprake kan zijn van maatwerk, is niet voldoende. Ook de algemene levertijd van maximaal twaalf weken is op zich onvoldoende om maatwerk aan te nemen. De klacht is gegrond.

Mijn oordeel

Ons lid is afgegaan op de stelling die de leverancier innam. Onder dwingend recht kom je echter niet uit, maatwerk of geen maatwerk. Ik krijg hier regelmatig vragen over. De algemene regel is dat alleen producten die op een individuele keuze voor de consument gemaakt worden én die dus niet ergens in een voorraad te vinden zijn, maatwerk zijn. En daarmee zijn deze producten dus een van de uitzonderingen op het herroepingsrecht.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp