Uitgesproken Ank: Gebreken ontstaan door gebruik

Gepubliceerd op: 31 mei 2022
Bijgewerkt op: 31 mei 2022
Ontwerp Zonder Titel (40)

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over gekochte meubelen waarvan gebreken zijn ontstaan door gebruik.

De consument

“Ik wilde kosteloos herstel van de door mij in 2016 gekochte meubelen. Het leer bladert af en scheurt op verschillende plekken. Dit is niet wat ik mocht verwachten op basis van de overeenkomst. Op de website staat vermeld dat beide meubels gemaakt zijn van ecoleer. Dat is een mix van echt leer en polyester, dat zorgt voor een duurzaam en sterk product. De verkoper biedt 15% korting op nieuwe meubels. Daar ga ik niet mee akkoord.”

De ondernemer

“Wij vinden de klacht ongegrond. De garantietermijn was al verlopen toen wij de klacht ontvingen. Het is aan de consument om aan te tonen dat er sprake is van non-conformiteit. Op de foto’s zien wij gebruikerssporen die bij dergelijke producten een normaal te verwachten gebruikerseffect zijn. Deze sporen vallen niet onder de bescherming van de wet en/of de overeenkomst tussen partijen. Ook staat deze slijtage een normaal gebruik niet in de weg. Deze vorm van kunstleer heeft een andere levensduur en vorm van slijtage dan echt leer.”

De commissie

“We hebben een deskundige ingeschakeld. Op grond van zijn bevindingen én hetgeen de verkoper ook al had gesteld, stellen wij vast dat na een periode van 4 jaar en 4 maanden gebruik de toplaag van het ecoleer de eerste beschadigingen en barsten begon te vertonen. Dat wordt het craquelé effect genoemd. De deskundige heeft vastgesteld dat dit zich vertoont op plaatsen die specifiek zijn voor het kijken naar de tv in de woonkamer. Er is hier sprake van gebreken die zijn ontstaan door normaal gebruik. De klacht wordt ongegrond verklaard.”

Mijn oordeel

“Het gaat hier om meubels die voorzien zijn van relatief goedkoop gefabriceerd leder. Het is niet voldoende komen vast te staan dat de geleverde meubels niet voldoen aan de verwachtingen die de consument daar redelijkerwijs van mocht hebben. Het effect van craquelé, kleine barstjes en scheuren, kan ontstaan door veroudering. Dat effect kun je ook zien bij hele oude schilderijen. Bijzonder is wel dat het ook bewust gemaakt wordt om het effect van veroudering te geven. Dat was in dit geval echter niet de wens van deze consument.”

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp