Hoe verminder je de hoeveelheid lucht in pakketjes?

Gepubliceerd op: 27 juli 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Verpakken Grote Doos Wordt Dichtgeplakt Met Taperoller 800X400

In de vijfde aflevering van Thuiswinkel Talk staat het reduceren van lucht in verpakkingen centraal. Host Richard van Welie (contentmanager) gaat hierover in gesprek met Ellen de Lange, adviseur logistiek en verpakkingen bij Thuiswinkel.org. Daarnaast komen er drie business partners aan het woord die onder meer vertellen dat we in Nederland al op de goede weg zijn op dit gebied, maar dat er nog steeds veel te verbeteren valt.

De hoeveelheid lucht die wordt meegestuurd in een pakketje is een hot topic binnen de logistieke sector. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om deze terug te brengen. Jaap van der Heijden van Superdoos geeft hier verschillende redenen voor.

Please to hear this audio.

Thuiswinkel.org · Jaap van der Heijden van Superdoos vertelt over de voordelen van het reduceren van lucht

Doelstellingen in de e-commercebranche

Het reduceren van lucht biedt dus veel voordelen voor zowel webwinkels, vervoerders, consumenten als het milieu. “Webwinkels hebben de afgelopen jaren al veel lucht weten te reduceren via machinaal inpakken en het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal”, vertelt Ellen. “Toch blijkt uit een steekproef eind 2018 dat er nog steeds gemiddeld 50% lucht zit in een kartonnen doos. De vullingsgraad van enveloppen en verzendzakken ligt veel hoger, namelijk (bijna) 100%. Dit laat maar weer eens zien dat het voor webwinkeliers een goede zaak is om zorgvuldig af te wegen welk type verpakking zij per product kunnen gebruiken.” Daarnaast vertelt Ellen dat Thuiswinkel.org op dit vlak doelstellingen voor de branche heeft gesteld in het Brancheverduurzamingsplan Verpakken. Zo wil de organisatie het percentage lucht in 2022 met 10% hebben gereduceerd ten opzichte van 2018. “En we zijn daarmee op de goede weg”, aldus Ellen.

Daarbij rijst wel meteen de vraag op welke manieren webwinkels de vullingsgraaf van hun pakketten zo hoog mogelijk kunnen maken. Henk Knulst van PostNL zegt daar het volgende over:

Please to hear this audio.

Thuiswinkel.org · Henk Knulst van PotNL vertelt welke opties er zijn om de hoeveelheid lucht in pakketten te reduceren

Er zijn dus al verschillende opties op de markt en in gebruik om de hoeveelheid lucht in pakketjes terug te brengen. Maar waar moet je als (kleinere) webwinkel nu precies beginnen? Daarover geeft Piet Vanoverbeke van Moonen Packaging advies:

Please to hear this audio.

Thuiswinkel.org · Piet Vanoverbeke van Moonen Packaging geeft advies aan (kleinere) webwinkels

Terugverdienen investering

Wanneer je als webwinkelier aan de slag gaat met zo min mogelijk lucht in verpakkingen krijgen, ontkom je er niet aan om hierin te investeren. Op het eerste oog lijkt het misschien goedkoper om een standaarddoos te pakken voor je producten, maar de experts zijn het erover eens dat het op de lange termijn voordeliger is om op maat gemaakte verpakkingen te gebruiken. 

Please to hear this audio.

Thuiswinkel.org · Jaap van der Heijden van Superdoos legt uit waarom customized verpakkingen voordeliger kunnen zijn

Please to hear this audio.

Thuiswinkel.org · Henk Knulst van PostNL vertelt hoe je je investering terug kunt verdienen

Daarnaast scheelt het natuurlijk ook naar welke locatie je een pakket stuurt. Als je bijvoorbeeld een bestelling naar een ander land stuurt, heb je je investering in een verpakkingsmachine er eerder uit:

Please to hear this audio.

Thuiswinkel.org · Piet Vanoverbeke van Moonen Packaging legt uit wanneer een verpakkingsmachine rendabel is

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de hele podcast, waarin we met PostNL, Moonen Packaging en Superdoos dieper ingaan op de impact van corona en nog meer praktische tips geven om de hoeveelheid lucht in pakketten te reduceren? Luister hem dan gratis via onderstaande link of zoek hem op in Spotify, iTunes of een andere podcastapp. 

Beluister de podcast

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)