Thuiswinkel Table Talk: Richting een duurzame en circulaire economie

Gepubliceerd op: 5 oktober 2022
Bijgewerkt op: 5 oktober 2022
Geschreven door
Table Talk 800 X 400

Vijf jaar geleden was nog geen e-commercebedrijf bezig met duurzaamheid, maar tegenwoordig is het een belangrijk onderwerp waar ondernemers niet meer omheen kunnen. We kunnen zelfs spreken van een duurzame transformatie. Tijdens de Thuiswinkel Table Talk gingen Jeremiah Albinus, CEO fonQ, Heleen Buldeo Rai, wetenschapper en auteur van duurzaam online shoppen, Rob van den Dool, CEO Yumeko en Ed Nijpels, voorzitter van het nationale voortgangsoverleg klimaatakkoord, in gesprek over deze transformatie. Wat bespraken zij aan tafel?


Afgelopen zomer was de eerste editie van de Thuiswinkel Table Talk. Meer dan 250 CEO’s van vooraanstaande webwinkels, wetenschappers en politici spraken over het (online) winkelen van de toekomst. Tijdens de Table Talk vonden vier talkshow-gesprekken plaats waarin de huidige trends en ontwikkelingen werden besproken op het gebied van e-commerce. Lees hier de wrap-up.


Een toenemende vraag naar duurzame producten

Er is bij consumenten een toenemende vraag naar duurzame producten, zo bleek eerder dit jaar ook uit de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor. 66% van de consumenten wil duurzamer worden. Het is aan (web)winkels om consumenten daarbij te helpen en ze te informeren over de meest duurzame keuze. “Als consumenten in de check-out de keuze krijgen voor een duurzame bezorgoptie, dan zullen ze die kiezen”, zegt Heleen Buldeo Raj.

De stappen die bedrijven nu nemen om duurzamer te worden, resulteren in een veranderend businessmodel. Het voormalige businessmodel van produceren, verkopen, gebruiken en afdanken is niet meer van deze tijd. Als we de producten op een duurzame manier bij de consumenten willen bezorgen, dan moeten we het niet alleen hebben over de last-mile, maar over de hele productieketen. Het is óók de taak van ondernemers om onderzoek te doen naar de productie van hun assortiment. Een groot gedeelte van de milieu-impact van een aankoop ligt namelijk bij de productie. “Als ondernemer kun je hierin ook je verantwoordelijkheid nemen”, zegt Ed Nijpels. “Waarom geven we consumenten eigenlijk nog de mogelijkheid om niet-duurzame producten te kopen?”

Samenwerking ondernemer, consument, overheid cruciaal

Als de e-commercesector wil verduurzamen is een samenwerking tussen drie partijen, namelijk de ondernemer, de consument en de overheid, cruciaal. Ondernemers willen inspelen op de wensen en behoeften van de klant en de consument heeft de wens om bij te dragen aan een betere wereld. Uit eerder onderzoek bleek dat consumenten alleen vaak niet weten hoe ze dat moeten doen. Het is de taak van de ondernemer om de consument hierover te informeren. Transparantie is daarbij key. “Wij hebben al onze producenten gevraagd hoe ze met duurzaamheid omgaan. Zo hebben we inzicht in onze hele keten”, vertelt Rob van den Dool.

Niet alleen ondernemers en consumenten, maar ook de overheid heeft een rol in de duurzame transitie. Zo moet de overheid niet alleen maatregelen treffen, maar ondernemers en consumenten ook stimuleren om duurzamer te gaan (ver)kopen. Het is belangrijk dat zij ondernemers motiveren om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te pakken. Bedrijven die voornamelijk producten op een duurzame wijze weten te verkopen, moeten beloond worden, aldus de tafelgasten.

Nog veel stappen te zetten

De duurzame transformatie is een proces waarbij samenwerking van enorm belang is. Volgens Oscar Diele moeten we nog heel veel stappen zetten met elkaar. Beginnend met kijken naar manieren van kostenbesparing in de keten, slimmer werken en dan kijken hoe duurzame bedrijven een podium krijgen. Samenwerken als sector en vervolgens op een juiste manier omgaan met deze duurzame transitie.

Het belang van samenwerken kwam tijdens de CEO Table Talk veelvuldig naar voren. De komende tijd zullen er vele stappen worden gezet. Het is belangrijk om up-to-date te blijven bij deze ontwikkelingen. Hiervoor zijn er veel verschillende artikelen over duurzaamheid te vinden in onze kennisbank.

LEES MEER OVER DUURZAAMHEID >

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Longread: Samen de digitale transitie vormgeven

  Gepubliceerd op 29 augustus 2022
  Kennisartikel

  Martine Hauwert ontving Marlene ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org, Oscar Diele, CEO van Flinders en Rob van den Dool, Founder en CEO van Yumeko in de studio. Samen gingen zij in gesprek over de laatste ontwikkelingen in de e-commercesector.

  Podcast
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)