Tips voor een toegankelijke website: Kleur
Bijgewerkt op: 4 oktober 2023
In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.
Kleurstoornis is een veelvoorkomend probleem
Ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen in Nederland heeft moeite met het onderscheiden van kleuren. De meestvoorkomende vorm van kleurstoornis is rood/groen. Bij volledige kleurenblindheid zien mensen alleen grijstinten. Dit komt bij 1 op de 33.000 mensen voor. Gezien de enorme populatie met een kleurstoornis, is het van groot belang dat je daar in de bouw en opmaak van je webshop rekening mee houdt.
Tip 1: Kies de juiste kleuren
Zorg voor voldoende contrast op je website. Dit doe je bijvoorbeeld door je achtergrond een lichte kleur te geven zodat de donkere letters goed leesbaar zijn. Let hierbij wel op dat je achtergrond geen fel wit vlak wordt. Mensen die overgevoelig zijn voor licht, kunnen hier problemen mee hebben en je webshop dus snel verlaten. Daarom zijn zachtgeel of gebroken wit betere keuzes voor je achtergrond.
Tips voor een toegankelijke opmaak
- Zet geen tekst over afbeeldingen heen.
- Laat kleuren niet vervagen of in elkaar overlopen.
- Zorg voor voldoende contrast tussen de voorgrond en de achtergrond.
- Let ook goed op hyperlinks. Die moeten voldoende opvallen, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen.
- Gebruik nooit alleen kleur om informatie te verstrekken. Een groene knop zonder tekst voor ‘ja’ en een rode knop zonder tekst voor ‘nee’ is onduidelijk voor mensen met een kleurstoornis.
- Deze handige tool helpt je met de keuze van de juiste kleuren.
Meer tips voor een toegankelijke website?
In de volgende artikelen lichten we andere tips uit:
- Snelle tips voor een toegankelijke website (2/5): Video & beeld
- Snelle tips voor een toegankelijke website (3/5): Tekst
- Snelle tips voor een toegankelijke website (4/5): On- en offline
- Snelle tips voor een toegankelijke website (5/5): Toegankelijk bouwen
Daarnaast hebben we een e-learning over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken en verbeterpunten kunt signaleren, en hoe je met enkele praktische handvatten aan de slag kunt gaan.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de UPV
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelIn dit kennisartikel zetten we alle UPV's op een rijtje. Zo ben jij precies op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
-
Zo voldoe je aan de verpakkingswetgeving per land
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelOntdek hoe je aan de verpakkingswetgeving in de EU voldoet en boetes voorkomt met de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).
-
Hoe heb jij je bestelknop ingericht?
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelDe laatste stap in het bestelproces is de bestelknop. Door op deze knop te klikken plaatst de klant de bestelling. Ondanks dat dit een eenvoudige handeling is, heeft de bestelknop al heel wat teweeg gebracht.
-
3 essentiële tips om de drukte van Black Friday goed door te komen
Gepubliceerd op 4 oktober 2024CategorieOnze Business Partner Yours Value Logistics deelt drie praktische tips om je webshop zo efficiënt mogelijk te laten draaien tijdens de drukke periode rondom Black Friday.