Tips voor een toegankelijke website: Kleur

Gepubliceerd op: 1 oktober 2018
Bijgewerkt op: 4 oktober 2023
Geschreven door
Gekleurde Balonnen

In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Kleurstoornis is een veelvoorkomend probleem

Ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen in Nederland heeft moeite met het onderscheiden van kleuren. De meestvoorkomende vorm van kleurstoornis is rood/groen. Bij volledige kleurenblindheid zien mensen alleen grijstinten. Dit komt bij 1 op de 33.000 mensen voor. Gezien de enorme populatie met een kleurstoornis, is het van groot belang dat je daar in de bouw en opmaak van je webshop rekening mee houdt.

Aantal mensen met een kleurstoornis


Tip 1: Kies de juiste kleuren

Zorg voor voldoende contrast op je website. Dit doe je bijvoorbeeld door je achtergrond een lichte kleur te geven zodat de donkere letters goed leesbaar zijn. Let hierbij wel op dat je achtergrond geen fel wit vlak wordt. Mensen die overgevoelig zijn voor licht, kunnen hier problemen mee hebben en je webshop dus snel verlaten. Daarom zijn zachtgeel of gebroken wit betere keuzes voor je achtergrond.

Tips voor een toegankelijke opmaak

  • Zet geen tekst over afbeeldingen heen.
  • Laat kleuren niet vervagen of in elkaar overlopen.
  • Zorg voor voldoende contrast tussen de voorgrond en de achtergrond.
  • Let ook goed op hyperlinks. Die moeten voldoende opvallen, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen.
  • Gebruik nooit alleen kleur om informatie te verstrekken. Een groene knop zonder tekst voor ‘ja’ en een rode knop zonder tekst voor ‘nee’ is onduidelijk voor mensen met een kleurstoornis.
  • Deze handige tool helpt je met de keuze van de juiste kleuren.

Gebruik  duidelijke afbeeldingen effectief kleurgebruik voldoende contrast tussen de voorgrond en de achtergrond opvallende hyperlinks een combinatie van kleur, vorm en tekst Voorkom:  tekst over afbeeldingen vervaagde of in elkaar overlopende kleuren onvoldoende contrast tussen voorgrond en achtergrond hyperlinks die niet opvallen enkel kleurgebruik om informatie te verstrekken.

Meer tips voor een toegankelijke website?

In de volgende artikelen lichten we andere tips uit:

Daarnaast hebben we een e-learning over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken en verbeterpunten kunt signaleren, en hoe je met enkele praktische handvatten aan de slag kunt gaan.

 Please to watch this video.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp