Verhoog je omzet met een toegankelijke webshop

Gepubliceerd op: 26 juni 2019
Bijgewerkt op: 4 oktober 2023
Geschreven door
Digitale Toegankelijkheid Gehandicapte Parkeerplaats 800X400

De omzet van je webshop verhogen en je kosten verlagen, dat klinkt als een even ideale als onwaarschijnlijke combinatie binnen e-commerce. Toch is het niet onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen en de toegankelijkheid van je website speelt hier een grote rol in. 

Veel Nederlandse webshops zijn namelijk nog niet goed toegankelijk voor bezoekers met een (visuele) beperking en lopen daardoor een grote groep gebruikers mis. Daarnaast kan een slecht toegankelijke website kosten veroorzaken die voorkomen hadden kunnen worden. Thuiswinkel.org geeft je zes punten ter verbetering van de toegankelijkheid van je website en die dus kunnen leiden tot hogere opbrengsten en lagere kosten.

1. Houd rekening met klanten met een beperking

In totaal heeft ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking een beperking. Als je jouw website hier niet goed op inricht, sluit je een grote groep van deze potentiële klanten uit van je diensten. Een gemiste kans, zeker omdat mensen met een beperking over het algemeen zeer loyale klanten zijn. Een positieve ervaring op een website die goed toegankelijk is, maakt het gemak en het vertrouwen om hier terug te keren en opnieuw te kopen groter. Een goed vindbare en toegankelijke website kan dus leiden tot meer bezoekers en meer omzet, zowel online als offline.

2. Een toegankelijke website wordt beter gevonden in Google

Er is veel overlap tussen toegankelijkheid en search engine optimization (SEO). Google is namelijk  ook een blinde (en dove) gebruiker. Door een website toegankelijk te ontwikkelen kan Google deze veel beter vinden, begrijpen en indexeren. Een van de toegankelijkheidseisen is bijvoorbeeld dat afbeeldingen voorzien zijn van een beschrijvende tekst. Dit is niet alleen zinvol voor mensen die jouw website gebruiken met behulp van screen-readersoftware, maar ook Google leest en vindt de afbeeldingen dan beter. Hoe beter Google begrijpt welke informatie op een website staat, hoe hoger deze verschijnt in relevante zoekresultaten.

3. Toegankelijkheid verlaagt marketinguitgaven

De kosten voor specifieke online-marketingprogramma’s gericht op het verbeteren van de zoekresultaten van je website zijn vaak veel hoger dan de kosten voor het toegankelijker maken van je website. Door te investeren in toegankelijkheid kan het rendement op deze online-marketinguitgaven worden verhoogd.

4. Ondertitel je video’s

Veel webshops maken gebruik van video op hun website of in hun reclame-uitingen, bijvoorbeeld via social media. Video’s zijn echter niet voor iedereen toegankelijk. Zo zijn er 1,3 miljoen Nederlanders met een auditieve beperking, maar ook veel mensen die door omstandigheden geen geluid tot hun beschikking hebben. Onderzoeken laten zelfs zien dat maar liefst 80% van de video’s op Facebook zonder geluid wordt afgespeeld. Hierbij kun je denken aan treinreizigers in een stiltecoupé, studenten in een bibliotheek of consumenten die in een luide omgeving de audio niet kunnen horen. Ondertiteling is daarmee een must voor het gebruik van video’s op websites en social media. Een bijkomend voordeel hierbij is dat Google een ondertitelbestand ook indexeert en een video met ondertiteling dus nog beter vindbaar wordt.

5. Een goede website beperkt de kosten voor dienstverlening

Internet is nog steeds het goedkoopste verkoop- en informatiekanaal: tot wel twintig keer goedkoper dan telefonisch contact en zelfs vijftig keer goedkoper dan face-to-facecontact. Het is dus zeker kostenbesparend als klanten zichzelf kunnen redden op de website, zonder hier telefonische of fysieke begeleiding bij nodig te hebben.

6. Een hoge technische kwaliteit drukt de onderhoudskosten

Toegankelijke websites zijn gebouwd volgens internationale standaarden. Een technisch goede website heeft veel voordelen; de websitestructuur is logisch en de site is snel, schaalt uitstekend op verschillende schermformaten en is optimaal vindbaar. Daarnaast bespaar je met een goede website op onderhoudskosten, zeker als je toegankelijkheid direct bij de ontwikkeling van je site meeneemt. Maar het bouwen volgens deze internetstandaarden heeft nog een voordeel: het maakt het gemakkelijker om het werk van een leverancier te controleren. De standaarden en het beoogde resultaat staan immers vast en zijn goed te toetsen.

Scan gratis je eigen website op toegankelijkheid

Begin dit jaar introduceerde Thuiswinkel.org samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen. De zelfscan is een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid voor de e-commercesector. De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp