Bekendheid Thuiswinkel Waarborg

Gepubliceerd op: 4 juli 2024
Bijgewerkt op: 8 juli 2024
Cover Herkenbaarheidsonderzoek 2024 Klein

In opdracht van Thuiswinkel.org heeft Motivaction International B.V. een onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg-logo onder online shoppers.

91% van Nederlandse consumenten kent het Thuiswinkel Waarborg-logo

Om de twee jaar voert Thuiswinkel.org een online onderzoek uit over het belang van keurmerken bij webshops en de herkenbaarheid van het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction. Uit dit onderzoek blijkt dat 91% van de consumenten het Thuiswinkel Waarborg logo herkent. 80% van de consumenten vindt het Thuiswinkel Waarborg (zeer) betrouwbaar. Door het Thuiswinkel Waarborg laat je dus zien dat jouw webshop veilig is en vergroot je het vertrouwen van jouw klant.

Thuiswinkel Waarborg biedt vertrouwen

Naast het feit dat 91% van de Nederlandse consumenten het Thuiswinkel Waarborg-logo kent, geeft dit keurmerk ook echt vertrouwen aan online shoppers. Twee derde van de online shoppers let onveranderd op keurmerken tijdens het online winkelen.

Hoeveel procent op keurmerken let tijdens online shoppen

Afbeelding 1. Welke van de onderstaande uitspraken over online winkelen en keurmerken is het meest op jou van toepassing?

Één derde van de consumenten koopt (bijna) alleen maar bij webshops met een keurmerk. Nog eens één derde kijkt vooral bij grotere bedragen of een webshop een keurmerk heeft. De laatste groep let bijna nooit op keurmerken.

Thuiswinkel Waarborg, het meest bekende keurmerk van Nederland

Wanneer een consument let op keurmerken, is het natuurlijk belangrijk dat het keurmerk bekend is en betrouwbaar overkomt. Uit dit onderzoek blijkt dat het Thuiswinkel Waarborg het meest bekende keurmerk is van Nederland. Maar liefst 72% van de consumenten is bekend met de naam “Thuiswinkel Waarborg”. Daarnaast vindt 80% van de consumenten het Thuiswinkel Waarborg (zeer) betrouwbaar. Dit is significant gestegen ten opzichte van 2 jaar geleden (toen was het nog 76%).

En hoe zit dat met het logo van het Thuiswinkel Waarborg? Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat het logo een nog hogere bekendheid heeft dan de naam. 91% van de consumenten herkent het Thuiswinkel Waarborg logo. 61% vindt een webshop betrouwbaarder als deze het Thuiswinkel Waarborg logo voert, en 56% is eerder geneigd iets te kopen in een webshop met het Thuiswinkel Waarborg. 22% geeft zelfs aan dat ze géén aankoop zouden doen in een webshop zónder Thuiswinkel Waarborg.

Reviews steeds belangrijker, zeker voor jongere consument

Ook reviews worden steeds belangrijker. Bijna de helft van de online shoppers koopt alleen bij webshops met goede en betrouwbare reviews. 37% van de consumenten kijkt alleen bij grotere bedragen of een webshop reviews heeft. Slechts 15% van de consumenten let nooit op reviews.

Reviews steeds belangrijker voor de consument

Afbeelding 2. Welke van de onderstaande uitspraken over online winkelen en reviews is het meest op jou van toepassing?

Welke aspecten nemen consumenten mee in hun keuze?

Reviews van de webshop staan in de top 5 van belangrijkste aspecten die meespelen in de keuze van een webshop. Voor jongere consumenten zijn reviews nog belangrijker: 53% van de GenZ geeft aan reviews van de webshop mee te nemen in een hun keuze om bij een webshop te kopen. Ook Millenials letten bovengemiddeld vaak op reviews: 48% van de Millenials geeft dit aan. Bij de oudere leeftijdsgroepen geeft 40% van de consumenten aan reviews mee te nemen in hun keuze.

Welke aspecten neem je mee in de keuze voor een webshop?

Afbeelding 3. Welk van onderstaande aspecten neem je mee in je keuze voor een webshop? – top 5.

Thuiswinkel Reviews

Thuiswinkel.org biedt naast het waarborg ook reviews aan. 58% van de consumenten kent Thuiswinkel Reviews. De betrouwbaarheid is met 74% bovengemiddeld, en de afgelopen twee jaar gegroeid (in 2022 was het nog 68%).


De waarde van het Thuiswinkel Waarborg komt dus duidelijk naar voren in het onderzoek van Motivaction. Hieronder kan je het gehele rapport downloaden. Ben jij na bovenstaande al overtuigd van de waarde van Thuiswinkel Waarborg? Meld je dan aan! Of wil je eerst nog meer weten? Bekijk dan het volledige lidmaatschapspakket. Thuiswinkel.org biedt namelijk nog veel meer dan alleen het Thuiswinkel Waarborg. 

Bekijk het lidmaatschapspakket

 

 

 

Downloads

  • Herkenbaarsheidsonderzoek 2024

    Rapport over de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg-logo onder online shoppers.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp