Pak het potentieel in payments

Gepubliceerd op: 1 november 2021
Bijgewerkt op: 1 november 2021
Geschreven door
Pak Het Potentieel In Payments 800 X 400 Px

Online betalingen werden voorheen nog wel eens als een bijzaak gezien: iets wat je natuurlijk goed geregeld moet hebben, maar waar je als merchant weinig onderscheid mee kunt maken. Hoe anders is dat tegenwoordig: betalen is hot, mede dankzij de opkomst van fintech. Ook kleinere online verkopers kunnen verschil maken met payments.

Driving Conversion through Payments is de treffende naam van een expertgroep van ShoppingTomorrow die zich over het onderwerp heeft gebogen. In de groep, voorgezeten door PaymentGenes en gehost door Worldline, zijn veel betaaldeskundigen van grote merchants vertegenwoordigd. Zij hebben geanalyseerd en beschreven hoe ook mkb-bedrijven in kunnen spelen op de waaier aan mogelijkheden met payments.

Payment service providers

Creditcards staan aan de wieg van internetbetalingen, schetsen de experts de historische context. Met de komst van PayPal, iDEAL en allerlei andere alternatieve betaalmethodes groeide de behoefte aan gateways: partijen die verschillende betaaloplossingen bundelen. De meeste webwinkeliers sluiten tegenwoordig een contract af met zo’n payment service provider (PSP), die op de achtergrond afspraken maakt met aanbieders. De PSP’s zorgden onder meer voor bereik, support en uitbetaling, waarmee de ontwikkelingen in de betaalindustrie in een stroomversnelling raakten. Er kwamen tal van betaaloplossingen bij en ook het aantal PSP’s groeide flink, tot inmiddels meer dan driehonderd in Europa. De beurswaarde van exponent Adyen is inmiddels hoger dan die van ABN Amro en ING, opgeteld.

Ontwikkelingen op de online betaalmarkt

De experts beschrijven zeven relevante ontwikkelingen die de online betaalmarkt anno 2021 kenmerken: het toenemende belang van een datastrategie, de opkomst van orkestratieoplossingen bij met name cross-border verkopen, de ontwikkeling van de complete checkout-oplossing iDEAL 2.0, 3D Secure-beveiliging via Strong Customer Authentication (SCA), de ontwikkeling van checkout-oplossing Secure Remote Commerce (SRC) door de grote creditcard-schemes, het toenemende belang van achteraf betaaloplossingen (by now pay later, of kortweg BNPL) als omzetgenerator en ten slotte de verdere optimalisatie van de checkout.

Checkout-optimalisatie

Al de genoemde ontwikkelingen kunnen de conversie van webshops helpen verbeteren. Bij de laatste (checkout-optimalisatie) heeft de merchant de meeste regie en kan het snelst resultaat worden geboekt. Hij kan bijvoorbeeld betaalmethodes rangschikken op populariteit of op kosten en deze ranking regiospecifiek maken, en hij kan shoppers een veilig gevoel geven door visuele toevoegingen als een secure lock-logo.

Pak het potentieel in payments

Door de betaalpagina in lijn te brengen met de look-and-feel van zijn website creëert de merchant een constantere klantervaring die de conversie ook ten goede zal komen.

Betaalstrategie

Het is verleidelijk voor merchants om de ins en outs van de betaalindustrie te willen kennen en alle geschetste ontwikkelingen en conversiekansen in de gaten te houden. Volgens de experts doen zeker de kleinere online verkopers er beter aan te focussen op hun business en een voor hen geschikte betaalpartner in de arm te nemen. Zo’n PSP kan de betaalstrategie helpen opstellen en ten uitvoer brengen, en bijsturen aan de hand van de eigen expertise en periodieke evaluaties met de merchant. Uitwisseling van data is cruciaal om de conversie samen te kunnen verhogen, aldus de expertgroep. Als de huidige processen zijn geoptimaliseerd loont het om gezamenlijk in te zetten op nieuwe initiatieven als SRC en BNPL.

Ontwikkelingen en kansen in online betalen

De bluepaper van de expertgroep Driving Conversion through Payments, over ontwikkelen en kansen in online betalen, is kosteloos te downloaden op de website van ShoppingTomorrow, het kennisnetwerk van Thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp