Hoe PostNL (veilig) btw int bij zendingen van buiten de EU
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Sinds 1 juli 2021 moet er bij bestellingen uit landen van buiten de EU invoer-btw worden betaald. De eerdere vrijstelling voor orderwaardes onder de 22 euro vervalt. Deze btw kan geïnd worden door de webshop zelf of bij aankomst in Nederland door de vervoerder. Hoe deze inning plaatsvindt bij PostNL wordt in deze procedure uitgelegd.
Bestelt een consument bij een webshop die geen btw int, dan zal de btw moeten worden betaald bij aankomst van de zending in Nederland. PostNL zal de zending aangeven bij de Nederlandse douane en de btw vervolgens innen bij de consument. Hierbij worden ook afhandelingskosten in rekening gebracht. De consument kan deze kosten bij voorkeur online betalen of anders bij een PostNL-punt. De tarieven vind je hier.
Via een betaalverzoek maakt PostNL de consument hierop attent. Als het e-mailadres of telefoonnummer bekend is of als iemand de PostNL-app gebruikt, sturen ze een betaalverzoek waarmee er online betaald kan worden. Zo niet, dan krijgt de consument een bericht per post als het pakket klaarligt bij een PostNL-punt. De inklaringskosten worden dan betaald als het pakket wordt opgehaald.
Uiteraard is het dan wel van belang dat de consument deze betaalverzoeken kan vertrouwen.
Hoe herken je betrouwbare betaalverzoeken van PostNL?
Hiervoor neemt PostNL de volgende maatregelen:
- De betaalmogelijkheid kan alleen worden bereikt via de track & tracepagina van de zending. Om deze pagina te bereiken is de barcode van de zending en de postcode van de ontvanger nodig. Op die pagina wordt de mogelijkheid geboden om de betaling uit te voeren via iDeal of creditcard en om de factuur in te zien.
- Een betaalverzoek via SMS zal nooit een link bevatten. De SMS bevat alleen de barcode van de zending en het verzoek om zelf naar de PostNL-website te gaan en de zending op te zoeken in track & trace.
- Een betaalverzoek via e-mail bevat een knop naar de track & tracepagina, maar nooit naar een betaalpagina. In de e-mail wordt ook expliciet de barcode vermeld. De consument wordt gewezen op de mogelijkheid om zelf naar de PostNL-website te gaan en om met de barcode en eigen postcode naar de track & trace pagina van de zending te gaan.
Uit consumentenonderzoek blijkt ook dat de voorkeur uitgaat naar digitale contactkanalen. Om veilig contact met de consument mogelijk te maken raadt PostNL aan om:
- Bij de online aankoop het juiste e-mailadres en telefoonnummer op te geven;
- De PostNL-app te installeren en een account aan te maken zodat PostNL hen eenvoudig en veilig kan bereiken.
Hoe de webshop aangeeft of dat er reeds btw betaald is door de consument, is aan de webshop zelf om te bepalen.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Mkb in gevaar: waarom jouw bedrijf nú actie moet ondernemen tegen cybercriminaliteit
Gepubliceerd op 17 juni 2024In opdracht van de Cyber Security Raad heeft Deloitte een onderzoek gedaan naar de oorzaken van de cyberweerbaarheidskloof tussen bedrijven. Wat de voornaamste conclusies zijn, lees je in dit artikel.
-
Echt niet vandaag: actiedag tegen digitale criminaliteit
Gepubliceerd op 4 april 2024CategorieIn Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Alle reden voor de politie Oost-Nederland met meer dan tachtig partners in actie te komen.
-
Nieuwe Google-regels brengt het afleveren van e-mail in gevaar
Gepubliceerd op 28 maart 2024Google hanteert sinds kort stringente regels voor het veilig verzenden en ontvangen van e-mail. Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen, wordt de juiste inrichting van DMARC een noodzaak.
-
NIS2-Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Gepubliceerd op 26 maart 2024Op donderdag 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de Europese Unie.