Hoe heb jij je bestelknop ingericht?
Bijgewerkt op: 7 oktober 2024
*Dit artikel is geupdatet na een uitspraak van de Hoge Raad over de bestelknop.
In ons eerdere artikel bespraken we hoe je de bestelknop kunt inrichten om te voldoen aan de wettelijke eisen. Onlangs heeft de Hoge Raad echter een uitspraak gedaan die nieuwe richtlijnen biedt voor de teksten die op de bestelknop zijn toegestaan.
De bestelknop – uitspraak van de rechter
Het Europese en nationale consumentenrecht blijft in beweging. De bestelknop heeft in de juridische praktijk veel teweeggebracht, wat gevolgen heeft voor het bestelproces. Eerder oordeelde de Europese rechter (arrest Fuhrmann-2) dat alleen de tekst op de bestelknop relevant is voor de vraag of deze voldoet aan de wettelijke eisen. Nu heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, geoordeeld welke tekst op de bestelknop is toegestaan.
Oordeel van de Hoge Raad
De Hoge Raad heeft bepaald dat de teksten ‘bestelling plaatsen’, ‘bestellen’ of ‘bestelling afronden’ niet voldoen aan de wettelijke eisen. Dit betekent dat deze teksten op de bestelknop niet zijn toegestaan.
Welke teksten zijn dan wel toegestaan?
De tekst op de bestelknop moet “in het Nederlands, zowel in de omgangstaal als in de ogen van de normaal geïnformeerde en redelijk omzichtige en oplettende gemiddelde consument, noodzakelijkerwijs en consistent in verband worden gebracht met het ontstaan van een betalingsverplichting.” De tekst ‘bestelling met betalingsverplichting’ voldoet in elk geval aan de wettelijke eisen.
In een eerder artikel gaven we suggesties voor teksten die in onze ogen ook voldoen aan de wettelijke eisen:
- Betalen
- Kopen
- Betaal nu
- Bestellen en betalen
- Voltooi boeking en betaal
Wat betekent deze uitspraak voor Thuiswinkel.org?
Thuiswinkel.org onderschrijft het belang van heldere en transparante communicatie naar consumenten. Daarom blijven we benadrukken dat het bestelproces duidelijk moet zijn en geen misleiding mag bevatten. Hoewel de uitspraak van de Hoge Raad een meer formeel-juridische kwestie lijkt, is het positief dat er nu duidelijkheid is.
Voor onze leden verandert er niets in de jaarlijkse certificering, waarin we al controleren of de tekst op de bestelknop voldoet aan de wettelijke eisen. Wil je meer weten over het lidmaatschap van Thuiswinkel.org en de juridische certificering? Lees meer op onze website.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de UPV
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelIn dit kennisartikel zetten we alle UPV's op een rijtje. Zo ben jij precies op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
-
Zo voldoe je aan de verpakkingswetgeving per land
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelOntdek hoe je aan de verpakkingswetgeving in de EU voldoet en boetes voorkomt met de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).
-
Mijn Cyberweerbare Zaak-subsidie gaat weer open
Gepubliceerd op 23 september 2024De subsidieregeling "Mijn Cyberweerbare Zaak" biedt kleine bedrijven een vergoeding voor cyberveiligheidsmaatregelen. Ontdek wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen!
-
De videodeurbel: verantwoord omgaan met bezorgingen
Gepubliceerd op 20 september 2024De uitspraak van Thuiswinkel.org toont dat een webshop zonder ondertekend ontvangstbewijs toch kan bewijzen dat een bestelling is afgeleverd.