E-commercesector werkt hard aan duurzame verpakkingen

Gepubliceerd op: 4 november 2021
Bijgewerkt op: 23 november 2021
E Commercesector Werkt Hard Aan Duurzame Verpakkingen 800 X 400Px

De kans dat in de afgelopen periode ook jouw papierbak steeds overvol zat, is groot. Door corona zijn we allemaal meer online gaan winkelen. Het totale aantal online aankopen steeg in 2020 met 27% naar 335 miljoen. Die extra aankopen hebben ook extra verpakkingen tot gevolg. Dat maakt de noodzaak dat we als sector onze verpakkingen gaan verduurzamen nog groter dan die al was. Gelukkig gebeurt er op dit gebied al ontzettend veel en gaan we als Thuiswinkel.org hier nog meer stappen op zetten.

Die volle papierbak is een ergernis van veel consumenten. 70% van de consumenten vindt het dan ook zeer belangrijk dat webwinkels hun producten met minder verpakkingsmateriaal versturen. 58% van de consumenten ergert zich aan lucht in verpakkingen. Dit blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor voor de e-commerce van Thuiswinkel.org.

Doelstellingen voor Duurzaam Verpakken

Ontzettend belangrijk om doelgericht te werken aan het verduurzamen van verpakkingen dus. Hiertoe heeft Thuiswinkel.org samen met de markt het Brancheverduurzamingsplan Verpakken opgesteld, waarin doelstellingen worden geformuleerd die we als sector willen behalen. Het huidige plan voor de jaren 2019 t/m 2022 is een vervolg op het brancheverduurzamingsplannen uit de periode 2015-2018. In die periode zijn er grote stappen gezet in het verduurzamen van de verpakkingsmaterialen, zoals algemeen gebruik van dunnere plastics en gecertificeerd karton. In het huidige plan zetten we stevig in op voornamelijk recycling en het reduceren van lucht in de verpakkingen. Deze doelstellingen zijn gecontroleerd en vastgesteld als ambitieus maar haalbaar door het College van Onafhankelijke Experts van het KIDV.

Monitoring

Om goed bij te houden waar we staan heeft Thuiswinkel.org in het eerste kwartaal van 2021 een tussentijdse monitor gedaan, middels een steekproef. Hieruit blijkt dat de sector goed op weg is op een aantal zaken. Zo wordt 7% van de pakketten zonder verzendverpakking verstuurd, wat materiaal bespaart en waardoor geen onnodige lucht wordt verzonden. Ook zien we zowel bij kartonnen als bij plastic verpakkingen grotendeels gerecyclede en goed recyclebare materialen.  

Als het gaat om hogere verpakkingsdichtheid (ofwel minder lucht versturen) is het zaak om een tandje bij te zetten, daarop zien we nog geen verbetering. Enerzijds is dat begrijpelijk. Vanwege de enorme toename in bestellingen door corona, deels ook in andere productcategorieën dan gebruikelijk, was het lastig voor webwinkels om verzendverpakkingen goed aan te passen op de producten die verzonden werden. Daarnaast speelt een tekort in de kartonmarkt, waardoor de beschikbaarheid van sommige soorten verpakkingen beperkter is.  De monitoring is uitgevoerd tijdens de lockdown van begin 2021, in die periode was het voor sommige webwinkels extreem druk en ‘roeien met de riemen die je hebt’.

Tegelijkertijd moet er wel iets gebeuren op dit vlak. Reductie van lucht in pakketten heeft immers als voordeel dat er minder materiaal gebruikt wordt, maar ook dat de CO2-impact per verzonden pakket omlaag gaat, omdat er dan meer pakketten in een voertuig passen.

Genomen acties

Om webwinkels op weg te helpen heeft Thuiswinkel.org in Q2 van 2021 de Handleiding Duurzaam Verpakken geüpdatet. Dit is een handige gids voor webwinkels waarin te vinden is wat er allemaal beschikbaar is op de markt om de verpakkingen te verduurzamen. Zo zijn er talloze mogelijkheden in te vinden om lucht in verpakkingen te reduceren, zowel voor webwinkels die machinaal als handmatig inpakken.
Daarnaast hebben we een E-learning Verpakken ontwikkeld, waarin webwinkels stap voor stap meegenomen worden in het proces van zo duurzaam mogelijk te verpakken.

Geplande acties

De toename in verpakkingsmateriaal die gepaard ging met de groei in bestellingen is ook opgemerkt door gemeenten. Huidige gemeentelijke papierbakken zijn niet altijd geschikt voor veel kartonnen dozen. Daarom is Thuiswinkel.org in gesprek met de vier grote gemeenten in Nederland om gezamenlijk te kijken hoe we kunnen werken aan minder kartonafval en een betere verwerking daarvan. In 2022 zal hiertoe een pilot starten.

Daarnaast loopt momenteel samen met het KiDV en Mission Reuse een onderzoek naar herbruikbare verpakkingen voor de e-commerce, om te kijken op welke manier deze in de markt kunnen worden geïmplementeerd.

Bedrijven flink aan de slag

Duurzaam verpakken zal in de in de toekomst de standaard zal zijn in de e-commercesector. Bedrijven zetten er namelijk steeds meer op in. We zien nu al vele mooie initiatieven. Een kleine greep: Wehkamp die verzendzakken gebruikt van 100% gerecycled materiaal. Bol.com die als eerste een inpakmachine in gebruik neemt die meerdere artikelen op maat in één doos verpakt. Omoda die schoenen verzendt in een herbruikbare verpakking, Coolblue die bestellingen bezorgd in een milieuvriendelijke papieren verzendzak en DHL Parcel zet een initiatief op om met klanten te gaan verzenden in een herbruikbare verpakking. Ongetwijfeld zien we in de komende tijd veel meer goede initiatieven.

Meer weten?

Wil jij ook aan de slag met duurzaam verpakken en heb je vragen? Neem dan contact op met Ellen de Lange, ellendelange@thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp