Dit zijn de vier belangrijkste nieuwe btw-regels per 1 juli

Gepubliceerd op: 29 juni 2021
Bijgewerkt op: 29 juni 2021
Geschreven door
Btw

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU. We zetten de vier belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje:

Btw-tarief van land van de klant

Per 1 juli vervallen de omzetdrempels per EU-land. Er is één gezamenlijke omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn, en die worden geleverd aan klanten in andere EU-landen die geen btw-aangifte hoeven te doen, zoals particulieren. Dit betekent dat een webwinkel die een jaarlijkse totaalomzet van meer dan € 10.000 in andere EU-landen heeft, het btw-tarief moet berekenen van het EU-land van de klant. Is deze omzet maximaal € 10.000? Dan blijft de Nederlandse btw van kracht.

Meer weten? Bekijk de praktijkvoorbeelden (en eventuele oplossingen van experts) van Bram, Sharmila, Kevin en Lara die zijn aangeboden door de Belastingdienst.

Eénloketsysteem

Voor de btw-aangifte mogen ondernemers de nieuwe Unieregeling gebruiken. Zo kunnen webwinkels binnen het éénloketsysteem ieder kwartaal de btw-melding (aangifte) en betaling in één keer vereenvoudigd afhandelen. Deelname is vrijwillig.

Btw-vrijstelling import tot € 22 vervalt

Vanaf 1 juli moet over álle goederen van buiten de EU die rechtstreeks worden geleverd aan particulieren in een EU-land, btw worden betaald. Hiermee vervalt de vrijstelling van invoer-btw voor producten tot € 22.

Wil je precies weten hoe het zit? Je leest er alles over op de website van de Kamer van Koophandel.

Platforms krijgen rol bij btw-aangifte

Platforms die de internetverkopen aan particulieren faciliteren hebben sinds 1 juli een rol bij het aangeven en afdragen van btw in het land van de klant. Zij gaan de btw afhandelen voor ondernemers die via deze platforms goederen verkopen die nog niet in de EU zijn ingevoerd én die een waarde hebben van maximaal € 150.

Lees hier meer informatie

 

Tot slot nog een paar tips die online ondernemers helpen bij de voorbereiding op de nieuwe btw-regels:

  • Verdiep je in de nieuwe EU-regels en/of vraag advies aan je fiscaal adviseur over de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor je bedrijf.
  • Ga per land na onder welk btw-tarief je goederen vallen.
  • Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) of voor registratie bij de belastingdiensten in de EU-lidstaten van je klanten. In dat laatste geval moeten je facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar je verkoopt.
  • Vermeld in je webshop de prijzen inclusief btw.
  • Pas je administratie aan, zodat je vanaf 1 juli 2021 jouw totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp