De impact van ChatGPT op online shoppen

Chatgpt robot

Bij ShoppingTomorrow zijn we altijd opzoek naar nieuwe technologieën die bij kunnen dragen aan de successen van onze e-commercesector. Een van deze nieuwe technologieën, die niet onopgemerkt voorbij is gegaan, is ChatGPT. ChatGPT is een chatbot die is ontwikkeld door OpenAI en brengt veel mogelijkheden met zich mee. In dit artikel vertellen ChatGPT zelf, verschillende experts uit de markt en leden van Thuiswinkel.org wat de impact is van ChatGPT op online shoppen en hoe jij dit kan inzetten om met jouw bedrijf meer succes te behalen.  

Gepubliceerd op: 13 april 2023
Bijgewerkt op: 13 april 2023
Geschreven door
ShoppingTomorrow

Wat is ChatGPT nu precies?

ChatGPT is een programma dat is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksbedrijf dat zich richt op kunstmatige intelligentie. Het programma is ontworpen om de menselijke taal te begrijpen en te produceren. De chatbot is getraind op verschillende bronnen – zoals boeken, artikelen en websites –en is ingesteld om verschillende aspecten van de menselijke taal te begrijpen, zoals grammatica, woordenschat, context en semantiek. Hierdoor heeft de chatbot het vermogen om op een natuurlijke manier te communiceren.

Hoe zet je ChatGPT in voor je bedrijf?

Een programma dat op een natuurlijke manier kan communiceren, maar hoe zet je dat nu in voor jouw bedrijf? We vroegen het ChatGPT zelf en daaruit kwam het volgende antwoord:

“Met het vermogen om op een natuurlijke manier te communiceren kan ChatGPT verschillende taal gerelateerde taken voor jouw bedrijf uitvoeren. Wanneer je een vraag stelt aan ChatGPT (ook wel een prompt genoemd), dan analyseert het programma de tekst en begrijpt het de context. Vervolgens komt er een passend antwoord”. Wij hebben ChatGPT de vraag gesteld waarvoor de Chatbot nu precies kan worden ingezet, hierop wordt het volgende antwoord gegeven: “ChatGPT kan ingezet worden in drie categorieën:

 1. Je kunt een vraag stellen waarop ChatGPT een antwoord geeft. Dit is vergelijkbaar met een opdracht geven aan Google. Het verschil is dat Google bronnen oplevert waar je zelf de informatie uit moet extraheren. ChatGPT is efficiënter en produceert een uitgeschreven antwoord. Het nadeel is dat de informatie niet gemakkelijk te verifiëren is. 
 2. Je kunt vragen om een stuk tekst, bijvoorbeeld een outline of een beschouwing over een bepaald onderwerp. Hierbij kun je onder andere de lengte en schrijfstijl van het stuk tekst meegeven waar ChatGPT rekening mee moet houden. Ook kan je vragen om bronvermeldingen toe te voegen.
 3. Je kunt stukken tekst invoeren en de chatbot vragen om deze samen te vatten, te vertalen of bijvoorbeeld om de spelfouten eruit te halen”.  

De voor- en nadelen van ChatGPT

Met de vele toepassingsmogelijkheden van ChatGPT zijn er veel verschillende voordelen aan de chatbot. Omdat ChatGPT is getraind op een grote hoeveelheid tekst, ontworpen is om schaalbaar te zijn en gebruikt kan worden voor verschillende taken zoals Conversational AI of bijvoorbeeld tekstgeneratie, biedt het bedrijven enorm veel kansen. Veel experts van ShoppingTomorrow ervaren deze voordelen van ChatGPT, maar ervaren zeker ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de ethische overweging die je moet maken, of dat je maar beperkte controle hebt over de output, wat kan zorgen voor onjuiste of verwarrende antwoorden.

Ook Marlou Mulders, Commercial Director Prins Petfoods en expert van de expertgroep De Omni-Commerce architectuur van de toekomst: op naar 2030, ziet verschillende voor- en nadelen: “We maken gebruik van ChatGPT ter inspiratie van een artikel. Dit kan ons helpen bij het schrijven van content, maar we zien wel dat dit nog veel onwaarheden bevat. Als de kwaliteit echt goed gaat zijn, dan gaan wij er in de toekomst zeker meer mee doen. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat ChatGPT in de toekomst ook kansen kan gaan bieden in klantcommunicatie”, aldus Marlou Mulders.

Valerie Waterschoot, Country Lead NL bij Algolia, en host van de expertgroep Product Experience Management, ziet veel voordelen aan ChatGPT en noemt het een geweldige innovatie: “ChatGPT heeft iedereen aan het denken gezet over AI. Het heeft generatieve AI naar de voorgrond gebracht met modellen die afbeeldingen, video’s, codes en verschillende types copywriting kunnen creëren. ChatGPT heeft de potentie om heel wat manuele taken te automatiseren waardoor de productiviteit aanzienlijk verbeterd kan worden”. Valerie sluit haar verhaal af met de waarschuwing dat bedrijven dit type AI altijd met hun eigen creativiteit moeten versterken om zich te blijven onderscheiden.

ChatGPT maakt veel impact

Volgens de experts uit de markt hebben ChatGPT en Generative AI enorm veel impact op het online shoppen. De shop-ervaring van consumenten wordt verbeterd, maar ook heeft deze ontwikkeling volgens Alex Bloemendal, actief in de werkveldcommissie bij e-Academy en expert van de expertgroep Phygital Commerce: duurzame investering in de klantrelatie, invloed op organisaties: “Met ChatGPT gaat alles makkelijker en sneller, arbeidsprocessen zullen worden vervangen en het verbaast mij eigenlijk dat de wereld deze next step niet zag aankomen. De ChatGPT-trein was al een hele tijd onderweg, maar veel mensen reageren er nu pas op”, aldus Alex Bloemendal.

Ook Romeo Vreeken, actief bij Dept Agency wat voorzitter is van de expertgroep Internationaal opschalen via Marketplaces, ziet dat ChatGPT en Generative AI al een grote impact hebben op het online shoppen: “Het is al heel lang in ontwikkeling maar het gaat nu echt snel, ook de volgende versie van ChatGPT komt er al aan. Generative AI heeft een enorme impact op online marketing. We moeten gaan kijken hoe dit onze merken, content en producten beter maakt”, vertelt Romeo.

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

ShoppingTomorrow, de innovatiemotor van Thuiswinkel.org, probeert je altijd op de hoogte te houden van de laatste trends en ontwikkelingen. Trends waar jij als bedrijf op in kan spelen en ontwikkelingen die jij kan inzetten voor jouw bedrijfsvoering. Wil je weten welke trends je moet volgen en welke je kunt laten gaan?

Meld je dan aan voor de ShoppingTomorrow-nieuwsbrief

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoe kun je greenwashing voorkomen binnen e-commerce?

  Gepubliceerd op 10 januari 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is al tijden een belangrijk thema binnen de e-commerce. Maar kloppen je beweringen niet of zijn deze niet duidelijk onderbouwd? Dan ben je aan het greenwashen.

  AI Voor E Commerce (2)
  ShoppingTomorrow
 • Waarom mag jij ShoppingTomorrow niet missen?

  Gepubliceerd op 11 december 2023

  Marieke, Programma manager ShoppingTomorrow en Thuiswinkel e-Academy, is met haar team druk bezig om komend jaar weer een succes van ShoppingTomorrow te maken.

  Kick Off - Lijstafbeelding
 • Een succesvolle b2b-personalisatiestrategie in 6 stappen

  Gepubliceerd op 5 december 2023
  Kennisartikel

  Ongeacht het product dat je verkoopt, de dienst die je verleent of de branche waarin je opereert: met personalisatie bied je je bezoekers en klanten een betere ervaring, versterk je klantrelaties en boost je conversies.

  B2B Verhoog Conversie En Klantloyaliteit Met Personalisatie
 • De toekomst van online betalen: Een analyse van betaalinnovaties voor retailers

  Gepubliceerd op 9 november 2023
  Kennisartikel

  Niet alleen technologie en consumentengedrag ontwikkelen zich in razend tempo, ook betaalmethoden doen dat; er zijn steeds meer mogelijkheden.

  Online Betalen Ontwikkelingen In 2025 2030
 • Personaliseren kun je leren: belangrijke lessen uit 6 cases

  Gepubliceerd op 7 november 2023
  Kennisartikel

  De 30 experts uit deze groep zijn zelf vaak de vraagbaken in de bedrijven waar zij voor werken. Maar hoe leer je meer over je vak als je al bekend staat als dé specialist op het gebied van e-commerce, digital marketing en/of CRO?

  Beter Personaliseren In E Commerce
 • Hoe creëer je winnende productcontent?

  Gepubliceerd op 2 november 2023
  Kennisartikel

  Bij het creëren en presenteren van productcontent is het inspelen op die verschillende behoeften cruciaal. Maar hoe doe je dat met succes? De voorzitters en enkele deelnemers van de groep vertellen over hun bevindingen.

  Product Experience Management