De gevolgen van COVID-19 voor de e-commerceverpakking

Gepubliceerd op: 3 februari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Logistiek En Retouren Slim Retouren

Het aandeel e-commerce binnen de retail is in 2020 flink gegroeid als gevolg van de lockdown en het sluiten van de winkels. De laatste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor laten een groei van 35% in de productaankopen zien. Met de groei van de online bestellingen, verandert ook de rol van verpakkingen.

De groei van de e-commerce en de onzekerheid van fysieke winkels, heeft allerlei uitdagingen gebracht. Waar veel retailers voorheen nog voornamelijk focusten op de fysieke winkelkanalen zien we dat de bedrijven momenteel flink investeren in het online kanaal. De pakjesstroom binnen de e-commerce groeit en zowel webwinkels als vervoerders moeten alle zeilen bijzetten om de verzending op de juiste manier te laten verlopen. Hierbij loopt de sector momenteel tegen de grenzen van de logistieke capaciteit aan.

Verpakkingen spelen in dat alles een cruciale rol. Als gevolg van de grote pakketstroom is er toenemende aandacht ontstaan voor de verpakkingsmaterialen, met de name door de grote hoeveelheid karton die samen gaat met de verzending van pakjes. Verpakkingen belanden op straat bij gebrek aan ruimte in de containers in verschillende steden.

Dit komt het imago van de sector niet ten goede. Een oplossing voor het verpakkingsafval wat op straat belandt, zou een herbruikbare verpakking zijn. De e-commercesector heeft hiermee het afgelopen jaar al geëxperimenteerd. De grootste uitdagingen hierbij zijn het terugkrijgen van de verpakking en de kosten, zowel op financieel gebied als op milieu gebied. De verwachting is dat herbruikbare verpakkingen de komende jaren meer gebruikt zullen worden, al zal hiervoor nog wat innovatie nodig zijn.

Een andere uitdaging waar de sector al jaren mee te maken heeft en wat nu versneld wordt opgepakt, is de hoeveelheid lucht die we versturen in kartonnen dozen. Onderzoek uit 2018 laat zien dat een gemiddelde doos 50% lucht bevat (PartnersforInnovation, i.o.v. Thuiswinkel.org). Een hogere verpakkingsdichtheid zou leiden tot extra capaciteit, omdat er dan meer pakketjes in een rolcontainer passen. Luchtreductie is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hebben webwinkels te maken met een breed assortiment waarin veel combinaties aan producten worden verpakt. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ieder product in een perfect passende verpakking te verzenden.

Reductie van materialen en reductie van lucht zijn de belangrijkste zaken die de komende jaren zullen worden opgepakt. Binnen Europa wordt momenteel de packaging richtlijn herzien waarmee de komende jaren meer richting gegeven worden aan het verpakkingsbeleid binnen de e-commerce.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400