De elektrische step: wel of niet toegestaan in Nederland?
Bijgewerkt op: 9 november 2023
Elektrische steps zijn vooral onder jongeren populair en eigenlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Met de meeste elektrische steps mag echter niet op de openbare weg worden gereden. De politie kan een boete geven of de elektrische step in beslag nemen. Als je online een elektrische step koopt, hoe kun je weten of deze op de openbare weg mag worden gebruikt? Hierover heeft de Geschillencommissie Thuiswinkel moeten oordelen.
De klant heeft een elektrische step gekocht, waarvan achteraf blijkt dat deze in Nederland niet is toegestaan op de weg. Op de productpagina staat volgens de ondernemer dat de elektrische step alleen geschikt is voor privégebruik in de tuin en op de oprit. De klant vindt dat dit valse reclame en misleidend is. In de advertentie staat helemaal niet dat de elektrische step niet op de openbare weg mag worden gebruikt.
Beoordeling door de Geschillencommissie Thuiswinkel
Om het geschil te beoordelen pakt de Geschillencommissie Thuiswinkel de advertentie erbij. Daarin staat dat de elektrische step alleen geschikt is voor privéterrein zoals een tuin of oprit en dat de step een bereik heeft van 95 kilometer. De Geschillencommissie is van oordeel dat de klant met deze informatie bij de aanschaf van de elektrische step voldoende was gewaarschuwd dat de elektrische stap in Nederland niet op de openbare weg is toegestaan. Het bereik van 95 kilometer is niet vreemd, omdat onder privéterrein ook grote van de openbare weg afgesloten ruimtes moeten worden verstaan. Zoals campings, sportterreinen en golfvelden en dergelijke.
Als de klant dan nog twijfels had over wat er wel of niet mogelijk was met deze elektrische step, had hij navraag moeten doen. De Geschillencommissie wijst erop dat dit op een eenvoudige manier kan door op internet informatie te verkrijgen. Bijvoorbeeld de informatie dat de RDW onder strenge voorwaarden maar een beperkt aantal elektrische steps heeft goedgekeurd en dat alleen die elektrische steps op de openbare weg mogen rijden. De klant heeft dit verdere onderzoek blijkbaar niet uitgevoerd en de elektrische step gekocht op basis van de advertentie.
Volgens de Geschillencommissie is de klant niet op het verkeerde been gezet en zijn klacht wordt afgewezen.
Conclusie
Natuurlijk moet je als ondernemer duidelijk zijn in het aanbod van het product. Zorg voor een duidelijke productomschrijving en informeer klanten uitvoerig over de eigenschappen van het product. Het is ook belangrijk dat het product voldoet aan de specifieke wettelijke eisen die hiervoor gelden.
De Geschillencommissie Thuiswinkel neemt in de beoordeling mee dat als die duidelijkheid is gegeven, het aan de klant is om verder onderzoek te doen als er nog onduidelijkheden bestaan. Daarbij wordt specifiek meegenomen dat het voor elektrische steps eenvoudig is om via internet informatie te krijgen of een elektrische step is toegestaan op de openbare weg.
De RDW verstrekt op haar website informatie aan consumenten over het gebruik van elektrische steps.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Verbod op dwangarbeid
Gepubliceerd op 11 december 2024De Raad van de EU heeft op 19 november 2024 een verordening aangenomen om met dwangarbeid vervaardigde producten op de EU-markt te verbieden.
-
ChatGPT in de rechtszaal en rechtspraktijk: wat is verantwoord gebruik van een taalmodel?
Gepubliceerd op 29 november 2024KennisartikelIn dit blog deelt onze partner ICTrecht haar best practices voor het verantwoord gebruik van ChatGPT en vergelijkbare modellen binnen de juridische en wetenschappelijke praktijk.
-
Nederlandse webshops lopen 4,2 miljard omzet mis door gebrekkige digitale toegankelijkheid
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieUit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse webwinkels naar schatting € 4,2 miljard aan omzet mislopen doordat hun websites niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Lees hier meer over de resultaten.