Cyberserie, de digitale identiteit

Gepubliceerd op: 29 augustus 2022
Bijgewerkt op: 30 augustus 2022
Geschreven door
Digitale Identiteit

Deze week komt Thuiswinkel.org met een nieuw onderwerp over cybersecurity. Het belang van cybersecurity neemt steeds meer toe en om iedereen zich hier bewust van te maken, heeft Veiliginternetten.nl zogenaamde spiekbriefjes ontwikkeld. Wij delen ze in deze Cyberserie. Deze week wordt er gekeken naar de digitale identiteit.

Wat is de digitale identiteit?

Iedere persoon die in meer of mindere mate digitaal werkt, winkelt of communiceert heeft een digitale identiteit. Een fysiek persoon kan zelfs meerdere digitale identiteiten hebben. Deze identiteit geeft online weer wie jij bent, bijvoorbeeld met je persoonsgegevens, zaken die je kan/mag doen, voorkeuren, etc. Een digitale identiteit is vaak beschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord en is voor consumenten gemakkelijk te gebruiken om jezelf digitaal kenbaar te maken. Inloggen onder jouw naam en wachtwoord en dan heb jij aangegeven dat jij het bent, altijd handig voor wanneer je een online transactie doet. Digitale identiteiten kunnen ook door anderen zijn samengesteld, bijvoorbeeld adverteerders of social media platformen. Hierbij wordt er een bepaald profiel vastgesteld op basis van verschillende gegevens.  

Beschermen van jouw digitale identiteit

Net als in de fysieke wereld (paspoort), kan een digitale identiteit gestolen worden. In de digitale wereld is dit echter veel makkelijker, bijvoorbeeld door het bekend worden van een gebruikersnaam en wachtwoord.  Afhankelijk van de digitale identiteit die gestolen is, kunnen de persoonlijke gevolgen zeer groot zijn. Bijvoorbeeld bij diefstal van DigID kunnen uitkeringen worden aangevraagd voor een ander rekeningnummer, kunnen producten van een webshop ergens anders worden bezorgd of kunnen bij diefstal van bankgegevens rekeningen worden leeggehaald. Het herstellen van een dergelijke diefstal kan zeer complex zijn, veel schade veroorzaken en lang duren. Het is daarom belangrijk dat je jouw digitale identiteit goed beschermd. Om dit goed te doen kan je gebruik maken van bijvoorbeeld 2-stapsinloggen.

Volgende week komt het volgend onderwerp van de cyberserie online. Dan zal het gaan over DNS, een telefoonboek waar alle IP-Adressen instaan. Wil je nog meer weten over de digitale identiteit en hoe jij jouw account goed kan beschermen?

GA DAN NAAR VEILIGINTERNETTEN.NL>

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp