Cyberserie, de digitale identiteit
Bijgewerkt op: 30 augustus 2022
Deze week komt Thuiswinkel.org met een nieuw onderwerp over cybersecurity. Het belang van cybersecurity neemt steeds meer toe en om iedereen zich hier bewust van te maken, heeft Veiliginternetten.nl zogenaamde spiekbriefjes ontwikkeld. Wij delen ze in deze Cyberserie. Deze week wordt er gekeken naar de digitale identiteit.
Wat is de digitale identiteit?
Iedere persoon die in meer of mindere mate digitaal werkt, winkelt of communiceert heeft een digitale identiteit. Een fysiek persoon kan zelfs meerdere digitale identiteiten hebben. Deze identiteit geeft online weer wie jij bent, bijvoorbeeld met je persoonsgegevens, zaken die je kan/mag doen, voorkeuren, etc. Een digitale identiteit is vaak beschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord en is voor consumenten gemakkelijk te gebruiken om jezelf digitaal kenbaar te maken. Inloggen onder jouw naam en wachtwoord en dan heb jij aangegeven dat jij het bent, altijd handig voor wanneer je een online transactie doet. Digitale identiteiten kunnen ook door anderen zijn samengesteld, bijvoorbeeld adverteerders of social media platformen. Hierbij wordt er een bepaald profiel vastgesteld op basis van verschillende gegevens.
Beschermen van jouw digitale identiteit
Net als in de fysieke wereld (paspoort), kan een digitale identiteit gestolen worden. In de digitale wereld is dit echter veel makkelijker, bijvoorbeeld door het bekend worden van een gebruikersnaam en wachtwoord. Afhankelijk van de digitale identiteit die gestolen is, kunnen de persoonlijke gevolgen zeer groot zijn. Bijvoorbeeld bij diefstal van DigID kunnen uitkeringen worden aangevraagd voor een ander rekeningnummer, kunnen producten van een webshop ergens anders worden bezorgd of kunnen bij diefstal van bankgegevens rekeningen worden leeggehaald. Het herstellen van een dergelijke diefstal kan zeer complex zijn, veel schade veroorzaken en lang duren. Het is daarom belangrijk dat je jouw digitale identiteit goed beschermd. Om dit goed te doen kan je gebruik maken van bijvoorbeeld 2-stapsinloggen.
Volgende week komt het volgend onderwerp van de cyberserie online. Dan zal het gaan over DNS, een telefoonboek waar alle IP-Adressen instaan. Wil je nog meer weten over de digitale identiteit en hoe jij jouw account goed kan beschermen?
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Mkb in gevaar: waarom jouw bedrijf nú actie moet ondernemen tegen cybercriminaliteit
Gepubliceerd op 17 juni 2024In opdracht van de Cyber Security Raad heeft Deloitte een onderzoek gedaan naar de oorzaken van de cyberweerbaarheidskloof tussen bedrijven. Wat de voornaamste conclusies zijn, lees je in dit artikel.
-
Echt niet vandaag: actiedag tegen digitale criminaliteit
Gepubliceerd op 4 april 2024CategorieIn Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Alle reden voor de politie Oost-Nederland met meer dan tachtig partners in actie te komen.
-
Nieuwe Google-regels brengt het afleveren van e-mail in gevaar
Gepubliceerd op 28 maart 2024Google hanteert sinds kort stringente regels voor het veilig verzenden en ontvangen van e-mail. Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen, wordt de juiste inrichting van DMARC een noodzaak.
-
NIS2-Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Gepubliceerd op 26 maart 2024Op donderdag 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de Europese Unie.