Content staat op 1 bij Google

Gepubliceerd op: 5 april 2022
Bijgewerkt op: 5 april 2022
Ontwerp Zonder Titel (11)
Thuiswinkel [_BusinessPartners:ThuiswinkelBusinessPartnerLogo]

Google kondigde begin dit jaar een aantal belangrijke updates aan die het zoeken in de zoekmachine naar een hoger niveau tillen. De strekking? Investeer in content om de gebruikerservaring te verbeteren. Content wordt dus belangrijker voor Google. En dat geldt ook voor webshops.

Content wordt belangrijker voor Google (ook voor webshops)

Google kondigde begin dit jaar een aantal belangrijke updates aan die het zoeken in de zoekmachine naar een hoger niveau tillen. De strekking? Investeer in content om de gebruikerservaring te verbeteren. Content wordt dus belangrijker voor Google. En dat geldt ook voor webshops.

Als webshop gebruik je content nog voornamelijk om je website te vullen. Je weet dat een categoriepagina content moet bevatten om überhaupt vindbaar te zijn in Google. Daarom heb jij je team opdracht gegeven om het zoekwoord waar je op gevonden wil worden zo vaak mogelijk in de tekst terug te laten komen. Je gebruikt dezelfde Call To Action alinea’s onder de tekst en er zit weinig creativiteit en passie in de woorden die je hebt neergepend. Zonde. Want de klant en Google prikken daar zo doorheen.

Waarom je als webshop meer aandacht wil besteden aan content

Je denkt misschien: die tekst staat er alleen voor de zoekmachine. Geen enkele klant scrolt helemaal naar beneden om die categorie- en productteksten te lezen. Dan hoeft de kwaliteit helemaal niet zo goed te zijn. Daar heb je het mis, want in die content ligt juist de kans om:

 1. Je conversieratio (CTR) te verhogen
 2. Veelgestelde vragen te beantwoorden over het product
 3. Je klantenservice te ontlasten
 4. Andere diensten aan te prijzen
 5. Meer te vertellen over het verhaal achter je bedrijf
 6. Gebruik te maken van de 7 Overtuigingsprincipes van Cialdini
 7. Interne links naar andere belangrijke producten/categorieën toe te voegen

In de content kun je dus veel meer dan spammen met het focus zoekwoord (het zoekwoord waar je gevonden op wil worden red.). Google moedigt dit aan. Het doel van de zoekmachine is namelijk om de bezoeker zo lang mogelijk op je website te houden en daar is content uiterst geschikt voor.

Conclusie: je wil als webshop meer aandacht besteden aan content omdat:

 • Je hoger in de zoekresultaten (de SERP red.) van Google komt te staan;
 • Je de gebruiker meer kunt vertellen over de producten die je aanbiedt (autoriteit opbouwen);
 • Je meer kunt vertellen over jouw bedrijf (een band opbouwen met je bezoekers);
 • Je je conversieratio kunt verbeteren (lees: meer omzet);
 • Je de interne linkstructuur kunt optimaliseren

Content maken voor een webshop doe je zo

Klinkt niet verkeerd, hé? Maar hoe zet je dit nu in gang in de praktijk? Kortom: welke content werkt voor een webshop? We zetten drie handige tips voor je op een rij.

Tip #1 Conversiegerichte categorieteksten

Optimaliseer je categoriepagina’s door conversiegericht te schrijven. Richt je op de problemen van de bezoeker en neem in de content alle twijfels om product X te kopen weg.

Tip #2 Investeer in topic clusters

Ga bloggen! En dan niet zomaar. Maar maak een topic cluster over het belangrijkste onderwerp van je webshop. Bouw autoriteit op, deel heel veel kennis en speel in op zoekwoorden waar minder vaak op wordt gezocht, maar die wel relevant zijn aan het focus zoekwoord (zogeheten longtail zoekwoorden).

Tip #3 Maak een Over Ons pagina

Over het algemeen is de Over Ons pagina één van de meest bezochte pagina’s van je webshop. Door het verhaal van je bedrijf te vertellen word je als betrouwbaar gezien door de bezoekers.

Conclusie

Investeer in content! Ga aan de slag met het team om meer uit je huidige content te halen. Wedden dat je daar de vruchten van gaat plukken?

Meer weten over topic clutsers? Aanmelden voor de webinar van 28 april? Klik hier!

 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp