Content staat op 1 bij Google

Ontwerp Zonder Titel (11)

Google kondigde begin dit jaar een aantal belangrijke updates aan die het zoeken in de zoekmachine naar een hoger niveau tillen. De strekking? Investeer in content om de gebruikerservaring te verbeteren. Content wordt dus belangrijker voor Google. En dat geldt ook voor webshops.

Gepubliceerd op: 5 april 2022
Bijgewerkt op: 5 april 2022
Thuiswinkel [_BusinessPartners:ThuiswinkelBusinessPartnerLogo]

Content wordt belangrijker voor Google (ook voor webshops)

Google kondigde begin dit jaar een aantal belangrijke updates aan die het zoeken in de zoekmachine naar een hoger niveau tillen. De strekking? Investeer in content om de gebruikerservaring te verbeteren. Content wordt dus belangrijker voor Google. En dat geldt ook voor webshops.

Als webshop gebruik je content nog voornamelijk om je website te vullen. Je weet dat een categoriepagina content moet bevatten om überhaupt vindbaar te zijn in Google. Daarom heb jij je team opdracht gegeven om het zoekwoord waar je op gevonden wil worden zo vaak mogelijk in de tekst terug te laten komen. Je gebruikt dezelfde Call To Action alinea’s onder de tekst en er zit weinig creativiteit en passie in de woorden die je hebt neergepend. Zonde. Want de klant en Google prikken daar zo doorheen.

Waarom je als webshop meer aandacht wil besteden aan content

Je denkt misschien: die tekst staat er alleen voor de zoekmachine. Geen enkele klant scrolt helemaal naar beneden om die categorie- en productteksten te lezen. Dan hoeft de kwaliteit helemaal niet zo goed te zijn. Daar heb je het mis, want in die content ligt juist de kans om:

 1. Je conversieratio (CTR) te verhogen
 2. Veelgestelde vragen te beantwoorden over het product
 3. Je klantenservice te ontlasten
 4. Andere diensten aan te prijzen
 5. Meer te vertellen over het verhaal achter je bedrijf
 6. Gebruik te maken van de 7 Overtuigingsprincipes van Cialdini
 7. Interne links naar andere belangrijke producten/categorieën toe te voegen

In de content kun je dus veel meer dan spammen met het focus zoekwoord (het zoekwoord waar je gevonden op wil worden red.). Google moedigt dit aan. Het doel van de zoekmachine is namelijk om de bezoeker zo lang mogelijk op je website te houden en daar is content uiterst geschikt voor.

Conclusie: je wil als webshop meer aandacht besteden aan content omdat:

 • Je hoger in de zoekresultaten (de SERP red.) van Google komt te staan;
 • Je de gebruiker meer kunt vertellen over de producten die je aanbiedt (autoriteit opbouwen);
 • Je meer kunt vertellen over jouw bedrijf (een band opbouwen met je bezoekers);
 • Je je conversieratio kunt verbeteren (lees: meer omzet);
 • Je de interne linkstructuur kunt optimaliseren

Content maken voor een webshop doe je zo

Klinkt niet verkeerd, hé? Maar hoe zet je dit nu in gang in de praktijk? Kortom: welke content werkt voor een webshop? We zetten drie handige tips voor je op een rij.

Tip #1 Conversiegerichte categorieteksten

Optimaliseer je categoriepagina’s door conversiegericht te schrijven. Richt je op de problemen van de bezoeker en neem in de content alle twijfels om product X te kopen weg.

Tip #2 Investeer in topic clusters

Ga bloggen! En dan niet zomaar. Maar maak een topic cluster over het belangrijkste onderwerp van je webshop. Bouw autoriteit op, deel heel veel kennis en speel in op zoekwoorden waar minder vaak op wordt gezocht, maar die wel relevant zijn aan het focus zoekwoord (zogeheten longtail zoekwoorden).

Tip #3 Maak een Over Ons pagina

Over het algemeen is de Over Ons pagina één van de meest bezochte pagina’s van je webshop. Door het verhaal van je bedrijf te vertellen word je als betrouwbaar gezien door de bezoekers.

Conclusie

Investeer in content! Ga aan de slag met het team om meer uit je huidige content te halen. Wedden dat je daar de vruchten van gaat plukken?

Meer weten over topic clutsers? Aanmelden voor de webinar van 28 april? Klik hier!

 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Thuiswinkel.org heeft een nieuwe business partner: GroupM

  Gepubliceerd op 22 februari 2024

  GroupM, een van de grootste mediainvesteringsmanagementgroepen ter wereld, is een nieuwe business partner van Thuiswinkel.org.

  Groupm 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • E-learning: Deepdive: Praktische datatoepassingen binnen e-commerce

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  Deze deepdive heeft als voornaamste doel om jou handvatten te geven zodat je snel aan de slag kunt met data en zo je bedrijfsvoering verder kunt optimaliseren.

  Data Man Bekijkt Data Op Beeldscherm 800X400
  e-Academy
 • E-learning: Introductie in data

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  In deze e-learning gaan we dieper in op het belang van data voor (web)winkeliers en de effectiviteit van verzamelen en analyseren van gegevens.

  Data Rapportage Hand Met Pen 800X400
  e-Academy
 • Je eerste stappen als ondernemer om te groeien met data

  Gepubliceerd op 7 februari 2024
  Kennisartikel

  Dit artikel introduceert het gebruik van data voor e-commerce groei, benadrukt de behoefte aan data-experts in het MKB en biedt een e-learning om data efficiënt te benaderen. Het belang van een meetplan wordt benadrukt, gevolgd door vier methoden voor data verzamelen. Het eindigt met een oproep om direct te beginnen met de e-learning voor groei via data.

  E Comtoepassingen 800X400
  e-Academy
 • Een succesvolle b2b-personalisatiestrategie in 6 stappen

  Gepubliceerd op 5 december 2023
  Kennisartikel

  Ongeacht het product dat je verkoopt, de dienst die je verleent of de branche waarin je opereert: met personalisatie bied je je bezoekers en klanten een betere ervaring, versterk je klantrelaties en boost je conversies.

  B2B Verhoog Conversie En Klantloyaliteit Met Personalisatie