Bezorgen: hoe maak je de impact zo klein mogelijk?

Gepubliceerd op: 22 april 2024
Bijgewerkt op: 22 april 2024
Duurzaam Bezorgen En Verpakken

Bezorgen is, samen met verpakken, het meest zichtbare onderdeel van een online bestelling. Bij het bezorgen hebben we het dan specifiek over ‘the last mile’, hiermee bedoelen we het onderdeel van het magazijn naar jou als klant. De laatste jaren is er op dit stuk al veel vooruitgang geboekt en wordt de last mile steeds duurzamer ingericht. De Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering, waar bezorgen een van de zes thema’s is, biedt duidelijke handvatten om de last mile nog verder te verbeteren.

Waar staat onze sector nu?

Pakketvervoerders en start-ups hebben de laatste jaren geïnvesteerd in innovatieve oplossingen om de last mile bezorging efficiënter en duurzamer te maken. Dat doen zij bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe bezorgconcepten zoals elektrische voertuigen, maar ook door uitbreiding van het distributienetwerk via de uitrol van servicepunten en (onbemande) pakketkluizen, safe place en het afschaffen van tweede bezorgpoging. Ook kunnen consumenten de bezorgvoorkeuren instellen om de bestelling in 1 keer succesvol te kunnen leveren. Om de kosten van pakketbezorging te verlagen, investeren pakketvervoerders voornamelijk in het verhogen van de slagingskans van de eerste bezorgpoging.

Deze innovatieve oplossingen zijn dan ook essentieel om in te spelen op de behoefte van jouw klant. Uit de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor is gebleken dat 81% van de consumenten aangeeft minder CO2-uitstoot (zeer) belangrijk te vinden.

Waar letten we op in de certificering?

In de certificering leggen we specifieke nadruk op het volgende:

  1. CO2-impact en reductieplan: Het is belangrijk om inzicht te hebben in de CO2-impact van de pakketten die worden bezorgd. Hierbij wordt verwacht dat bedrijven een plan opstellen en uitvoeren om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit omvat het identificeren van bronnen van uitstoot en het implementeren van maatregelen om deze te verminderen, zoals het optimaliseren van bezorgroutes, het gebruik van ‘groene’ voertuigen en het verminderen van verpakkingsmaterialen.
  2. Bewustwording bij de consument: Het is belangrijk om consumenten bewust te maken van de verschillende leveringsopties en hun impact op de CO2-uitstoot. Dit kan worden bereikt door transparante communicatie over de milieuvriendelijkheid van verschillende bezorgopties, zoals levering op een specifiek tijdstip om zo bezorgingen te kunnen bundelen, het gebruik van elektrische voertuigen of het stimuleren van afhaalpunten dicht bij de consument.

Direct beginnen met verduurzamen?

Thuiswinkel e-Academy heeft een e-learning ontwikkeld die zich richt op het thema bezorgen van de Duurzaamheidscertificering. Deze e-learning focust zich op duurzame bezorging: hoe kunnen webshops samen met consumenten en vervoerders de impact van hun logistiek – denk onder meer aan CO2-uitstoot en opstoppingen door bestelbusjes – verkleinen? Wil jij direct aan de slag gaan?

Bekijk dan de e-learning

 

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

CTA Inge Demoed

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp