ShoppingTomorrow Bluepaper - The role of Product Data in Sustainability

Gepubliceerd op: 13 oktober 2022
Bijgewerkt op: 13 oktober 2022
The Role Of Product Data In Sustainability

Het grootste deel van de impact die mensen op het milieu maken, zit in de spullen die ze kopen. Steeds meer consumenten gaan daarom op zoek naar duurzame producten, ook online. Retailers willen vaker een ruim duurzaam assortiment aanbieden en zichzelf daarmee onderscheiden van concurrenten. Daarbij vraagt wetgeving in toenemende mate om verantwoord ondernemen. Bij het verduurzamen van je productaanbod komen verschillende vraagstukken aan de orde.

Allereerst: hoe definieer je een duurzaam product? Welke data heb je nodig om dat te bepalen en op welke manier verkrijg je die van je leverancier? Vervolgens: hoe voeg je duurzame producten gemakkelijk toe aan je assortiment en hoe ontsluit je de informatie op een gemakkelijke (geautomatiseerde) manier, die aansprekend is voor de consument? Hoe kan de consument het product (laten) repareren? Kortom, er komt meer dan genoeg bij verduurzaming kijken. Vandaar dat de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘The role of Product Data in Sustainability’, onder leiding van Thuiswinkel.org, ConnectingTheDots en Capgemini aan de slag is gegaan met de vraag: “Hoe kan ik online én offline een duurzaam product aanbieden en wat vraagt dat van mijn productdata?”.

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Doe onderzoek naar wie je klanten zijn en wat ze binnen het containerbegrip duurzaamheid belangrijk vinden. Consumenten worden bewuster en zien het als greenwashing als je je claims niet kunt onderbouwen, hier spelen data een belangrijke rol. Daarnaast worden consumenten loyaler en loop je potentiële omzet van deze duurzaam georiënteerde klanten niet mis.
  2. Voordat je in gesprek gaat met de producent en andere stakeholders over het aanleveren van duurzaamheidsdata, is het verstandig om te bedenken wat je ermee wilt bereiken. De expertgroep onderscheidt zeven duurzaamheidsdoelen, die om verschillende productdata vragen.
  3. Het trainen van je personeel om je duurzame boodschap en kennis over producten en bedrijfsvoering te delen is een van de voorwaarden voor succes. Dit kan door e-learnings en face-to-facetrainingen, waardoor het voor hen ook gaat leven.

Downloads

  • ShoppingTomorrow Bluepaper - The role of Product Data in Sustainability

    Geschreven door expertgroep o.l.v. ConnectingTheDots, Capgemini en Thuiswinkel.org

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp