ShoppingTomorrow Bluepaper - Measuring Marketing Effectiveness in 2022

Gepubliceerd op: 13 oktober 2022
Bijgewerkt op: 13 oktober 2022
Measuring Marketing Effectiveness In 2022

Met de opkomst van internet kwamen er voor marketeers preciezere mogelijkheden om hun effectiviteit te meten. Complete customer journeys konden in kaart worden gebracht. Dat werd echter lastiger doordat consumenten steeds meer devices gingen gebruiken en klantreizen werden gelardeerd met nieuwe touchpoints. De laatste jaren is er nieuwe complexiteit bijgekomen, onder andere als gevolg van de groeiende roep om privacy door consumenten. Zij zijn zich bewust van de sporen die zij achterlaten en wat bedrijven daarmee kunnen doen.

Uit onderzoek van GfK blijkt zelfs dat zes op de tien Nederlanders vinden dat persoonlijke targeting verboden zou moeten worden. De scepsis heeft geleid tot aangescherpte wetgeving, onder andere wat betreft de inzet van third-party cookies, waarmee bezoekers over sites kunnen worden gevolgd en getarget. Maar ze laat zich ook op andere terreinen voelen. Kortom, adverteren anno 2022 is verre van makkelijk. Dit heeft geleid tot de volgende onderzoeksvraag van de ShoppingTomorrow-expertgroep 'Measuring Marketing Effectiveness', onder leiding van Google en Objective Platform: Hoe haal je maximaal rendement uit je marketingbudget?

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Voor het meten van rendement uit marketingbudget bestaat geen formule. Het is een continu proces, gebaseerd op doordachte keuzes voor zowel de korte als de lange termijn. Belangrijkste vraag: waar wil je op sturen? Data-driven marketing wordt decision-driven marketing, waarbij advertentiedoelstellingen voortvloeien uit businessdoelstellingen.
  2. Het rendement uit marketingbudget kan alleen groeien wanneer organisaties KPI’s breed omarmen en wanneer opgedane inzichten in actie worden omgezet. Ze zijn gebaat bij een test & learn-mindset, die in veel gevallen cultuur- en gedragsveranderingen vergt.
  3. Aan de hand van een marketingeffectiviteitsmodel kunnen organisaties hun effectiviteitsmetingen optimaliseren. Goede tooling is onmisbaar, maar wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander
    te werken.

Downloads

  • ShoppingTomorrow Bluepaper - Measuring Marketing Effectiveness in 2022

    Geschreven door expertgroep o.l.v. Google en Objective Platform.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp