Bluepaper - De Omni-Commerce architectuur van de toekomst: op naar 2030

Gepubliceerd op: 11 oktober 2023
Bijgewerkt op: 13 oktober 2023
De Omni Commerce Architectuur Van De Toekomst Op Naar 2030

Waar moet het omni-commerce-landschap van de toekomst aan voldoen? Hoe beïnvloeden ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag, (nieuwe) businessmodellen en kanalen (zoals Metaverse-commerce) keuzes in de IT-architectuur? Wat is de invloed van technologieën zoals Web3 en hoe passen moderne architectuur-principes zoals MACH en Composable in dit beeld?

Deze bluepaper van de expertgroep ‘De Omni-commerce architectuur van de toekomst: op naar 2030’ met Magnus en Bluebird Day als voorzitters, gaat hier dieper op in en beschrijft vervolgens hoe retailers hierin goed onderbouwde keuzes kunnen maken om zo een succesvolle omnicommerce-architectuur te creëren.

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Door de toenemende rol van technologie groeit ook het IT-landschap. Er zal niet één architectuurprincipe zijn dat voor het gehele ITlandschap geldt. Dit zal een hybride vorm worden van onder andere Best of Breed, Best of Suite en Composable.
  2. Bij het ontwerpen van het IT-landschap moet er verder gekeken worden dan de huidige behoeftes en pijnpunten. Systemen zullen veelal minimaal vijf jaar in het IT-landschap blijven, dus is het belangrijk om ook zo ver vooruit te kijken.
  3. Veel toekomstige ontwikkelingen zijn onzeker. Door deze mogelijke trends goed te beschouwen, kunnen er wel degelijk lessen uit worden getrokken die hoe dan ook waardevol zijn. Je kunt daarmee nooit volledig futureproof worden, maar je kunt wel veel beter voorbereid de toekomst ingaan.
  4. Het IT-landschap dient vormgegeven te worden vanuit business capabilities die een bepaalde waarde vertegenwoordigen voor deorganisatie. Omdat de business capabilities vertaald moeten worden naar IT-principes, is het van belang dat in het gehele proces business en IT samenwerken en tot een gedeelde visie op het landschap komen.
  5. De primaire factoren in het bepalen van het architectuurprincipe voor een business capability, zijn de mate waarin de capability een differentiator is én de snelheid waarmee deze functioneel dient te veranderen. Het Pace Differentiator Model helpt je om het landschap op basis van deze criteria vorm te geven.

Downloads

  • ShoppingTomorrow Bluepaper - De Omni-Commerce architectuur van de toekomst: op naar 2030

    Geschreven door een expertgroep o.l.v. Magnus Red en Bluebird Day.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp