Het ziet eruit als een regenboog en in elektronicawinkels zie je ze aan ieder product hangen. We hebben het hier natuurlijk over het energielabel. Ook als webshop ben je verplicht om, wanneer je bepaalde elektronische producten verkoopt, bij de prijsuiting consumenten te informeren over welk energielabel bij het product hoort. De Europese Commissie heeft nieuwe labels vastgesteld die vanaf 1 maart 2021 beschikbaar zijn.

Het label blijft grotendeels hetzelfde, maar er is een QR-code aan toegevoegd. Door het scannen van de code kunnen consumenten in een handig overzicht met pictogrammen meer informatie vinden over het energieverbruik van het product. Ook vermelden de etiketten, afhankelijk van het product, niet alleen het elektriciteitsverbruik, maar ook andere informatie, energiegerelateerd of anderszins, met intuïtieve pictogrammen om producten te kunnen vergelijken. Zo kunnen consumenten tot een meer afgewogen aankoopkeuze komen, bijvoorbeeld met informatie over het watergebruik per wascyclus, de opslagcapaciteit of het geluid.

Er worden niet alleen onderwerpen toegevoegd aan het energielabel, maar ook worden er bepaalde iconen geschrapt van het label. Bij het label voor de wasmachines wordt bijvoorbeeld het icoon van de draai-efficiëntie niet meer weergegeven.

Waarom worden de energielabels vernieuwd?

De reden dat de energielabels gewijzigd worden, komt door het grote succes van het huidige energielabel. 85% van de Europese consumenten herkent en gebruikt dit label bij hun aankoop. Veel producenten zijn nu gedwongen om grotendeels alleen energiezuinige producten op de markt te brengen omdat consumenten duidelijker inzicht door het energielabel hebben gekregen. Daarom bestaan er momenteel bijna geen producten meer die zijn ingedeeld in de laagste energieklassen. De meeste producten vallen nu onder Energielabel A of hoger.

Doordat veel energielabels onder label A of hoger vallen, creëert dit uiteindelijk ook weer een lastige situatie voor de consument. Veel energielabels komen nu overeen in hun verbruik. Het is daarom lastig voor de consument om te onderscheiden welk product het best aangeschaft kan worden. Zo kan de consument denken dat hij de juiste wasmachine heeft aangeschaft op basis van energielabel A, maar misschien voldoet de wasmachine uiteindelijk niet op basis van de lengte van het wasprogramma of de hoeveelheid water die wordt verbruikt. Om dit probleem op te lossen en om de consument beter te informeren over zijn of haar aankoop is de Europese Unie gekomen met het initiatief van de QR-codes.

De nieuwe labels komen ook online beschikbaar en worden gevoegd bij nieuwe producten bij winkels in Europa vanaf 1 maart 2021.

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel