Ecommerce Europe lanceerde deze week een campagne om het belang van het behoud van één prijs voor on- en offline verkopen te benadrukken. Tijdens de pandemie heeft omnichannel retail (het verkopen van producten off- en online) mkb-bedrijven geholpen hun producten te verkopen toen de winkels gedwongen dicht waren. De voorgestelde veranderingen in Europese mededingingsregels zorgen voor hogere online prijzen voor Europese consumenten, die hierdoor letterlijk de prijs betalen voor het plan van de Commissie om offline retailers te beschermen.

De huidige Vertical Block Exemption Regulation (VBER), die zich richt op verticale afspraken over de distributie en levering van producten en diensten, verloopt komende juni. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie geeft verkopers de mogelijkheid om verschillende prijzen te hanteren op verschillende distributiekanalen, het zogenaamde ‘dual-pricing’. Verschillende prijzen voor on- en offline sales beïnvloeden niet alleen de verkoopmarge, maar ook het voorraadbeheer en -voorspelling en de verkoopmonitoring.

Het doel van de commissie is om fysieke retailers te helpen in de concurrentie met de groeiende online sector. Maar dual pricing heeft niet het gewenste effect en schaadt de retailindustrie en Europese consument. In de retailsector moeten on- en offline kanalen niet gezien worden als concurrerend, maar als elkaar versterkend. Zeker als bedrijven het omnichannelmodel omarmen.

Luca Cassetti, Secretaris-Generaal van Ecommerce Europe: “Met deze campagne maken we retailers bewust van de negatieve impact van dit voorstel op hun businessmodellen. Tegelijkertijd roepen we kleine bedrijven op om hun stem kenbaar te maken bij nationale toezichthouders en de Europese Commissie. We hopen dat de Commissie begrijpt dat de implementatie van dual pricing zal leiden tot discriminatie tegen online sales. Dit zal niet alleen het mkb en hun omnichannel ambities schaden, maar de retailsector in het algemeen en uiteindelijk ook de consument.”

Marlene ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org: “Namens de Nederlandse e-commercesector is Thuiswinkel.org altijd een voorvechter van eerlijke concurrentieverhoudingen en een gelijk speelveld in Europa geweest. Als we de Europese digitale economie willen stimuleren, is het combineren van off- en online de toekomst, vooral voor het mkb. Wij dringen er daarom bij de Europese Commissie op aan het huidige verbod op dual pricing in de VBER-herziening te handhaven! Het huidige verbod loopt af in juni. In de retail concurreren de kanalen niet, ze vullen elkaar aan!”

Ecommerce Europe heeft een website gelanceerd om aandacht te vragen voor het belang van één prijs voor alle distributiekanalen.

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene Ten Ham 400X400
Marlene ten Ham