Europese Commissie gaat coronafraude op online marktplaatsen aanpakken

Categorie
Gepubliceerd op: 22 april 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Fraude & Veiligheid Beveiliger Security Stop Hand 800X400

Eerder deze week heeft het directoraat-generaal Justitie (DG Justice) van de Europese Commissie met stakeholders overlegd over het frauduleus of oneerlijk handelen van sommige online ondernemers in verband met COVID-19. In samenwerking met de grote online platformen en landelijke toezichthouders gaat de Europese Commissie hiertegen optreden.

Zo wordt er volgende week een sweep gehouden door de toezichthouders die zich met name richt op de belangrijkste online platformen, de webwinkels waar eerder problemen werden geconstateerd, uitgevers en adverteerders en social-mediakanalen.

Nu de wereld gebukt gaat onder het coronavirus, zien malafide handelaren hun kans schoon om misbruik te maken van de situatie. Hierbij kan worden gedacht aan nepaanbiedingen en andere oneerlijke handelspraktijken zoals het onterecht claimen van medische eigenschappen, het hanteren van woekerprijzen, het geven van onjuiste informatie over voorraden (zoals “Bij ons de laatste mondkapjes”) en het inspelen op gevoelens van angst.

Sweep op online platformen

De gezamenlijke toezichthouders zien naar eigen zeggen veel van dit soort praktijken en deze vinden met name plaats door verkopers op online platformen/marktplaatsen. De Commissie en de toezichthouders hebben de grote platformen inmiddels benaderd en om medewerking gevraagd ter bestrijding van dit soort praktijken. Alle aangeschreven platformen hebben hun medewerking toegezegd en willen stappen ondernemen tegen deze verkopers.

“De eerstvolgende stap die wordt genomen is een grote sweep door de toezichthouders, waarin de verkopende partijen op online platformen worden gecheckt” vertelt Léon Mölenberg, jurist bij Thuiswinkel.org en deelnemer aan het DG Justice-overleg. “Het doel is om de online platformen te helpen bij het identificeren van deze illegale praktijken, de betreffende handelaren te stoppen en ervoor te zorgen dat deze activiteiten in de toekomst worden voorkomen. Op deze manier kunnen we een veilige online omgeving bewerkstelligen, waarin consumenten goed beschermd worden tegen illegale praktijken die hun gezondheid in gevaar kunnen brengen.”

Adviezen aan online verkopers

Om duidelijkheid te verschaffen wat in hun ogen illegale praktijken zijn, geeft de Europese Commissie de volgende adviezen aan online verkopers:

  • Gebruik geen taal of beeldmateriaal in je marketinguitingen waarin je suggereert dat een product een COVID-19-infectie kan voorkomen of genezen.
  • Refereer niet naar zelfverklaarde dokters, gezondheidsprofessionals, virologen of andere niet-officiële bronnen die claimen dat een product een infectie met het nieuwe virus kan voorkomen of genezen.
  • Refereer zonder doorverwijzingen naar officiële documenten niet via een naam of logo naar overheidsinstanties die naar verluidt de beschermende of genezende werking onderschrijven.
  • Gebruik geen schaarsteclaims, zoals “Alleen vandaag beschikbaar” of “Snel uitverkocht”.
  • Gebruik geen claims die betrekking hebben op marktomstandigheden, zoals “Laagste prijs in de markt” en “Het enige product dat COVID-19-infecties kan genezen".
  • Hanteer geen prijzen die ver boven de normale prijzen voor soortgelijke producten liggen omdat deze naar verluidt een COVID-19-infectie zouden kunnen voorkomen of genezen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp