Consumenten hebben begrip voor vertraging van online bestellingen

Categorie
Gepubliceerd op: 21 april 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Logistiek En Retouren Berzorger Amazon Pakketje 800X400

Uit nieuw onderzoek van Ruigrok NetPanel en Thuiswinkel.org blijkt dat 80% van de Nederlandse consumenten het begrijpelijk vindt dat hun online bestelling momenteel vertraging kan oplopen. Om de druk op de vervoerders te verlichten, hebben veel webwinkels hun levertijden verlengd.

De drukte bij veel webwinkels en vervoerders zorgt ervoor dat pakketten soms later worden bezorgd dan normaal. Met man en macht wordt er vanuit de e-commerceketen gewerkt om dit proces zo goed mogelijk te verwerken en het onderzoek laat zien dat consumenten hier begrip voor hebben. Waar vier op de vijf consumenten aangeven dat zij een eventuele vertraging begrijpelijk te vinden, vindt slechts 5% dit onbegrijpelijk. “Het is fijn om te zien dat consumenten begrip hebben voor de enorme drukte en snappen dat vervoerders soms iets meer tijd nodig hebben om leveringen te spreiden, waarmee de druk op de logistieke sector lager wordt”, vertelt Margreeth Pape, adviseur logistiek bij Thuiswinkel.org. “De afgelopen week hebben we ook een tv-commercieel gelanceerd, waarmee we de consument willen laten zien wat er deze dagen allemaal achter de schermen gebeurt bij webwinkels. Op deze manier hopen we het begrip bij consumenten nog verder uit te breiden.”

Uitstel van aankopen

De afgelopen twee weken hebben Nederlanders over het algemeen (fysiek en online samen) minder aankopen gedaan. Vooral de fysieke retail heeft hieronder te lijden, want de helft van de consumenten geeft aan dat zij buiten de reguliere boodschappen minder hebben gekocht in de winkelstraat.

Dit komt onder meer omdat vier op de tien (38%) consumenten grote aankopen op dit moment bewust uitstelt. Daarnaast wacht de meerderheid van de consumenten (57%) bewust met aankopen die zij niet echt nodig hebben. Van deze groep verwacht zes op de tien (59%) dat het nog minimaal een maand duurt voordat zij dit soort aankopen wel weer gaan doen.

Jongeren switchen sneller naar online

Vooral onder jongere generaties (onder 45 jaar) is een deel van de aankopen verplaatst naar online: zo’n een op de vijf geeft aan meer aankopen via internet te hebben gedaan. Van deze leeftijdsgroep is het bekend dat zij sowieso frequenter online aankopen doen, waardoor het voor hen waarschijnlijk ook eenvoudiger is om naar online winkelen te switchen. Het onderzoek van GfK laat zien dat de online bestedingen de afgelopen week met 49% zijn toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In het onderzoek is ook gevraagd naar de voornaamste redenen om in deze tijden online te shoppen. Hierbij noemden de consumenten vooral de maatregel om zoveel mogelijk binnen te blijven (41%) en het feit dat veel fysieke winkels dicht zijn/waren (29%). Daarnaast geeft 26% aan dat het nu makkelijker is om pakketten in ontvangst te nemen, nu ze aan huis gebonden zijn

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp