Cyberserie, DNS

Gepubliceerd op: 9 september 2022
Bijgewerkt op: 9 september 2022
Geschreven door
DNS

Deze week komt Thuiswinkel.org met een nieuw onderwerp over cybersecurity. Het belang van cybersecurity neemt steeds meer toe en om iedereen zich hier bewust van te maken, heeft Veiliginternetten.nl zogenaamde spiekbriefjes ontwikkeld. Wij delen ze in deze Cyberserie. Deze week wordt er gekeken naar de DNS (Domain Name System).

DNS, het telefoonboek van het internet. Een telefoonboek met IP-adressen in plaats van telefoonnummers. Dit zorgt ervoor dat computers het technische adres van een dienst (IP-adres) kan koppelen aan een adres dat de gebruiker hanteert, zoals www.rijksoverheid.nl. Dit is een systeem dat vrijwel in zijn geheel beheerd wordt door private partijen. Beveiliging van dit systeem is mogelijk, maar wordt niet breed toegepast. De beveiliging wordt toegepast om andere systemen zoals e-mail te beveiligen.

Aanvallen op DNS zijn vaak gericht aan landen

Aanvallen op DNS zijn over het algemeen voorbehouden aan geavanceerde aanvallers. En vaak zijn het toch landen die het slachtoffer zijn van een DNS aanval. Zo heeft ook Nederland al wel eens last gehad van een DNS aanval. Hierbij ontstonden er meerdere grote datalekken bij zorginstellingen en bij de politie. Het gevolg van deze datalekken is dat er domeinen worden geregistreerd die lijken op andere domeinen.  Zo worden mensen naar andere pagina’s geleid of wordt er gevoelige informatie onderschept.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel