Online winkelen heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De keuze voor de consument groeit dagelijks en het gemak in winkelen neemt toe. In 2014 shopte 92% van de Nederlanders minimaal één keer online*. Ook de innovaties binnen online winkelen zijn veelbelovend, waaronder op het gebied van bezorging. Met het stijgende aantal aankopen, neemt ook het aantal bezorgingen en de mogelijkheden toe. Deze bezorgingen hebben een impact op het milieu. Uit onderzoek van EY en Thuiswinkel.org naar de milieu-impact van het bezorgtraject van verkoper tot voordeur blijkt dat de gekozen manier van bezorging van grote invloed is op de milieu-impact.

Thuiswinkel.org en EY presenteerden de resultaten van het onderzoek tijdens het congres ShoppingTomorrow. Het onderzoek naar duurzaamheid van het bezorgtraject tussen webwinkel en consument, de zogenaamde ‘last mile’, is mede mogelijk gemaakt door PostNL en DPD.

Het onderzoek toont aan dat in de meeste gevallen ‘bezorging aan huis’ een lagere milieu-impact (3,8 cent schadekosten voor het vervoeren van één pakket) heeft dan het ‘conventioneel winkelen’ (4,5 cent). Hierbij is ervan uitgegaan dat de consument voor een boodschap in een fysieke winkel regelmatig de auto pakt, wat sterk bijdraagt aan de milieu-impact. Bezorging aan huis door een pakketbezorger is in dat geval efficiënter en kan dubbel zoveel verschil maken. “Het is belangrijk dat webwinkels inzicht hebben in hun milieu-impact en dit meenemen in hun logistieke strategie. Enerzijds in de keuzes die webwinkels intern over de logistieke inrichting maken. Anderzijds door consumenten inzicht te geven in de milieu-impact van een bepaalde afleveroptie”, aldus Margreeth Pape, adviseur Logistiek en Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.