Wouter van der Heijden: "Digital analytics is meer dan meten"

Categorie
Gepubliceerd op: 3 juli 2019
Bijgewerkt op: 18 maart 2021
Geschreven door
Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400

De vierde gratis e-learning van Thuiswinkel e-Academy is gelanceerd en staat in het teken van digital analytics. Experts Wouter van der Heijden en Christiaan Dollen van De Nieuwe Zaak delen hoe je met de data van je webshop om moet gaan en hoe je er de juiste inzichten uithaalt. We spraken met Wouter over het belang van digital analytics, veelvoorkomende fouten en misvattingen en de toegevoegde waarde van de e-learning.

Als Digital Analytics Consultant bij De Nieuwe Zaak is Wouter verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van digital analytics en is hij de expert. Dit betekent dat hij ervoor zorgt dat zijn collega’s, klanten en andere geïnteresseerden op de hoogte zijn van veranderingen binnen het vak en wat er gebeurt in de markt. Hij adviseert klanten over hoe zij verder kunnen groeien, door hun data in kaart te brengen en uitdagingen te benoemen.

Wat is het belang van digital analytics?

“Het primaire belang van digital analytics is dat er onderbouwde keuzes gemaakt worden in plaats van het volgen van onderbuikgevoel. Het doel van digital analytics is het meten, verzamelen, rapporteren en analyseren van digitale gegevens om het gedrag van je online gebruikers beter te begrijpen. Vervolgens kun je met die informatie je digitale dienstverlening optimaliseren. In de e-learning ligt de focus op webdata, zodat de module interessant is voor mensen met veel en weinig kennis. Maar digital analytics is breder dan dat en gaat bijvoorbeeld ook over devices, apps en de combinatie tussen offline en online.”

Wat zie jij regelmatig misgaan bij digital analytics?

“Allereerst komt het vaak voor dat mensen naar de verkeerde data kijken en daardoor de data verkeerd interpreteren. Door in een zo vroeg mogelijk stadium je configuratie in te richten, kun je met de juiste data aan de slag gaan. Het zuiveren van je data houdt in dat je de juiste dingen meet waarmee je jouw doelgroep leert kennen. Zo wil je niet te weinig meten, maar wel bijvoorbeeld eigen verkeer uitsluiten van je analyses. Daarnaast wordt digital analytics vaak pas ingezet nadat de webshop is gebouwd. Hierdoor mis je de integratie van digital analytics in het proces en moet je via een omweg iets in je webshop bouwen om alsnog je metingen te kunnen doen.”

Wat wil je met de e-learning Digital Analytics meegeven aan e-commerceprofessionals?

“Ik wil laten zien dat het verzamelen van data een essentieel begin is, maar dat de waarde van digital analytics in het interpreteren van de inzichten zit. Om dit juist te doen, moet je de tijd nemen en je kunnen focussen op de data. Bovendien moet je digital analytics niet overlaten aan één persoon. Met digital analytics kun je vinden waar het misgaat en wat er misgaat, maar het geeft minder goed aan waarom iets misgaat. Door digital analytics in te zetten om je kanalen te optimaliseren haal je nog meer inzichten uit je data waarmee je je conversie ratio en je webshop verbetert.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp