Wehkamp: "Geef je oude elektrische apparaat mee aan de bezorger"

Gepubliceerd op: 11 juli 2019
Bijgewerkt op: 18 maart 2021
Duurzaamheid Oude Elektronica Magnetron 800X400

Jaarlijks wordt 400 miljoen kilo aan elektrische apparaten verkocht. Veel oude apparaten belanden bij het huisvuil, wat schadelijk is voor het milieu. Op dit moment is het inzamelpercentage voor recycling van elektrische apparaten 45% van de nieuw op de markt gebrachte apparaten. Dat kan en moet beter. Vanaf 2020 wordt de Europese inzameldoelstelling aangescherpt naar 65%. Ook de e-commerce neemt hierin verantwoordelijkheid.

Webwinkels hebben de verplichting zelf te zorgen voor de inname van elektrische en elektronische apparaten. Daarbij moet in elk geval één van de volgende drie opties worden aangeboden:

 1. Directe inname
 2. Later ophalen van een product
 3. Het apparaat kosteloos door de consument laten verzenden

Daarbij kunnen retailers consumenten verleiden om zoveel mogelijk oude elektronica in te leveren. Hiermee bied je meteen een extra service aan je klant, zoals in dit geval van DHL: de bezorger wacht op de klant zodat deze haar nieuwe magnetron kon uitpakken en in die doos haar oude magnetron kon meegeven.

Een mooi voorbeeld van een webwinkel die zich actief inzet om zoveel mogelijk elektrische apparaten in te zamelen is Wehkamp. Voor elektronica werkt de webwinkel samen met BCC. De webwinkel zet verschillende stappen om elektronica terug te halen:

 • Op de productpagina van elk elektronisch apparaat staat de oproep om je oude apparaat in te leveren.
 • Klanten kunnen in het bestelproces van elektronica aanvinken dat ze een oud apparaat retour willen geven.
 • Bij iedere bestelling van Wehkamp die bezorgd wordt, kan een oud elektrisch apparaat aan de DHL bezorger meegegeven worden. Kleine apparaten kunnen ook ingeleverd worden bij een afhaalpunt.
 • Grote apparaten kunnen geretourneerd worden via vervoerder Dynalogic.
 • Als er een klein artikel geleverd wordt en de klant wil een groot artikel retour geven, stuurt Wehkamp op een later tijdstip Dynalogic om het apparaat op te halen.
 • Als er op het moment van ophalen een probleem is, er staat bijvoorbeeld nog water in de wasmachine, dan komt de bezorger later terug.
 • De mogelijkheden om klanten via een bestelbevestiging extra te wijzen op de mogelijkheid om oude elektronica retour te geven, wordt op dit moment nog door Wehkamp bekeken.

“We willen het de klant zo makkelijk mogelijk maken om oude elektronica te retourneren. Op deze manier dragen wij bij aan het milieu en hoeft onze klant zich niet druk te maken om het juist afvoeren van haar oude elektronica”, zegt Jan Fennema van Wehkamp.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)