Hoe ziet de Nederlandse e-shopper eruit?

Categorie
Gepubliceerd op: 23 juli 2019
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Marktonderzoeken Header 1920 X 1080 Blaadjes Met Statistieken

Eerder deze maand heeft Thuiswinkel.org de Thuiswinkel Markt Monitor voor het eerste kwartaal van 2019 gepubliceerd, die in samenwerking met GfK en PostNL tot stand is gekomen. Uit het persbericht dat hierbij is verstuurd, bleek al dat de online uitgaven van Nederlandse consumenten in de eerste drie maanden € 6,5 miljard bedroegen en dat er een online omzet van € 25,7 miljard voor heel 2019 wordt verwacht. Maar het onderzoek geeft ook veel sociaal-demografische inzichten in de Nederlandse e-commercemarkt …

Om maar gelijk een open deur in te trappen: het zijn vooral vrouwen die via internet kleding, schoenen en accessoires kopen. Zij zijn verantwoordelijk voor 62% (Kleding) en 59% (Schoenen & Lifestyle) van alle online aankopen binnen deze branche. En ook in de categorie Health & Beauty (waarin 61% van de online kopende huishoudens de vrouw aangeeft dat er binnen het huishouden een online aankoop is gedaan) zijn vrouwen duidelijk in de meerderheid.

Om de stereotypering tussen mannen en vrouwen verder te bevestigen, zien we dat mannen ook in weinig verrassende productcategorieën de meeste online aankopen doen. Vooral in IT (in waarin 65% van de online kopende huishoudens de man aangeeft dat er binnen het huishouden een online aankoop is gedaan) en Consumentenelektronica (64%) zien we grote verschillen

Over het algemeen ligt de verhouding tussen mannen en vrouwen bij het doen van online aankopen een stuk dichter bij elkaar: van alle online kopers is 51% vrouw en 49% man.

Hoge inkomens kopen vaker online

“Als we kijken naar de inkomensklassen, dan zien we grote verschillen bij online shoppen”, vertelt Richard van Welie, onderzoeksmarketeer bij Thuiswinkel.org. “Zo zijn het verrassend genoeg de mensen met een lager inkomen die over alle productcategorieën relatief weinig online kopen, terwijl producten en diensten via internet wel vaak goedkoper zijn. Je zou daardoor misschien verwachten dat mensen die minder te besteden hebben, eerder hun toevlucht tot het internet nemen.” Dit wordt onderstreept door het feit dat in het eerste kwartaal van 2019 31% van de online kopers aangaf dat de lagere prijs een van de belangrijkste voordelen van online shoppen is.

Ten slotte is er ook een interessant verband te zien tussen het aantal online aankopen en de samenstelling van een gezin. Zo kopen alleenstaanden relatief weinig online en is het interessant om te zien dat gezinnen met kinderen juist weer vaker hun producten of diensten via internet kopen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp