Webwinkel belangrijkste bron van informatie over duurzaam online winkelen

Categorie
Gepubliceerd op: 29 juni 2023
Bijgewerkt op: 29 juni 2023
Geschreven door
Duurzaamheidsclaims

Het belang van duurzaamheidsinformatie groeit onder consumenten. Tegenwoordig geven zij de voorkeur aan het verkrijgen van informatie over duurzame aankopen via webwinkels. Dit blijkt uit onze Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor van 2023, waarin het aantal consumenten dat aangeeft "nooit informatie op te halen" significant is afgenomen. Consumenten tonen een groeiende interesse in duurzaamheidsinformatie en webwinkels blijven de belangrijkste bron voor informatie over duurzaam online winkelen. We raden webwinkels daarom aan om te blijven communiceren over duurzamere online aankopen. Maar hoe doe je dat?

Webwinkels kunnen zich onderscheiden door consumenten voorlichting te geven op het gebied van duurzaamheid. Je kunt informeren over duurzaamheid via bijvoorbeeld de verpakking, e-mail, website en in advertenties. Hieronder geven we enkele tips:

 • Duidelijke communicatie op jouw webshop over duurzaam online winkelen is van groot belang, omdat consumenten juist daar naar informatie zoeken. Weet wat jouw klant belangrijk vindt en speel hierop in. Houd hierbij wel rekening met de wetten en regels. Lees hier de leidraad van de ACM.
 • Geef voldoende informatie over duurzamere productkeuze, bijvoorbeeld door het gebruik van filters of banners op je webshop. Lees hier de leidraad van de ACM.
 • Wees je bewust van misverstanden en wat de consument ziet als “duurzaam”. Leg specifiek, duidelijk en transparant aan je klant uit wat jij al doet aan maatschappelijke verantwoord ondernemen en welke keuze de klant heeft.
 • Consumenten zijn bereid actief mee te werken aan duurzamere bezorging door langer te wachten, bewust thuis te blijven bij het afleveren of ervoor te kiezen om hun pakket bij een pakketpunt te laten bezorgen. Zorg ervoor dat je duidelijk en transparant communiceert welke bezorgoptie de minste milieu-impact heeft.
 • Je verpakking is heel zichtbaar voor consumenten. Op de vraag welke manieren ze het belangrijkst vinden om webwinkels te kunnen verduurzamen, antwoorden ze als volgt:
  • Minder plastic gebruiken (89%)
  • Minder verpakkingen gebruiken (88%)
  • Bezorgen met fiets of elektrisch (86%)
  • Zorgen voor minder retouren (83%)
  • Minder lucht in verpakkingen (80%)

Deze uitkomst laat zien hoe belangrijk je verzending en verpakking is in het proces. Lees hier hoe je beter kunt verpakken.

 • Denk goed na over welke leveringsopties je wilt bieden: Gemiddeld zegt twee op de drie Nederlanders 1 tot 3 dagen te willen wachten op een bezorging met weinig of geen CO2-uitstoot. Het animo om langer te wachten neemt ook toe over de afgelopen jaren. Daarnaast geeft 35% van de mensen aan te willen betalen voor een bezorging met weinig tot geen CO2-uitstoot.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp