ACM: verbod op misleidende countdowntimers bij webwinkels

Categorie
Gepubliceerd op: 29 juni 2023
Bijgewerkt op: 29 juni 2023
Stopwatch 800 X 400

Tientallen webshops moeten stoppen met misleidende countdown timers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na een controle van duizenden webshops deze webshops op hun gedrag aangesproken.

De webshops zetten naast een aanbieding een klokje dat aftelt, een countdowntimer. Als de tijd om is, zou de aanbieding niet meer geldig zijn. Dat is bij deze webshops niet het geval. De aanbiedingen blijven gewoon. Consumenten worden met een timer onder druk gezet om sneller over hun aankoop te beslissen dan ze misschien willen. Als de aanbieding niet tijdelijk is, is dit misleiding van consumenten en verboden.

Het gaat om webwinkels die zich richten op Nederlandse consumenten. In het onderzoek zijn honderden countdown timers gevonden. Bijvoorbeeld: ‘U hebt nog 3 uur om van deze aanbieding te profiteren’.

Het gebruik van timers op zich is niet verboden, maar dan moet de timer wel kloppen: het aanbod is beperkt beschikbaar en verdwijnt als de timer afloopt. In 41 gevallen heeft de ACM gezien dat het aanbod na afloop van de timer nog gewoon voor dezelfde prijs beschikbaar was, of dat er een nieuwe timer startte met hetzelfde of zelfs een beter aanbod. Dat mag niet.

De ACM heeft de Leidraad bescherming online consument gemaakt. Die leidraad helpt ondernemers bij de toepassing van de regels die consumenten beschermen tegen online misleiding. Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, benadrukt het belang van deze leidraad: "De Leidraad bescherming online consument is opgesteld om ondernemers te helpen de regels toe te passen die consumenten beschermen tegen online misleiding." Eén van de onderdelen daarvan is het vermijden van zogenaamde ‘dark patterns’. Dat zijn technische en gedrag beïnvloedende technieken waardoor consumenten verleid worden om een aankoop te doen die niet in het voordeel van de consument is. Dat kunnen countdowntimers zijn, maar ook de vormgeving van websites. Ook vooraf ingevulde opties zijn niet altijd in het belang van de consument.

Bij Thuiswinkel.org hechten we veel belang aan het voorkomen van misleidende praktijken. Naast het controleren van countdowntimers, leggen we ook de focus op andere aspecten die consumentenbescherming waarborgen. In onze certificering worden webshops getoetst op verschillende criteria, waaronder het vermijden van 'dark patterns'. We kijken onder andere naar transparante prijzen, het niet automatisch toevoegen van diensten zoals annuleringsverzekeringen en het verstrekken van duidelijke informatie over ranking.


Wil je meer weten over de certificering?

Lees meer over het lidmaatschap >

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp