ACM: verbod op misleidende countdowntimers bij webwinkels
Bijgewerkt op: 29 juni 2023
Tientallen webshops moeten stoppen met misleidende countdown timers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na een controle van duizenden webshops deze webshops op hun gedrag aangesproken.
De webshops zetten naast een aanbieding een klokje dat aftelt, een countdowntimer. Als de tijd om is, zou de aanbieding niet meer geldig zijn. Dat is bij deze webshops niet het geval. De aanbiedingen blijven gewoon. Consumenten worden met een timer onder druk gezet om sneller over hun aankoop te beslissen dan ze misschien willen. Als de aanbieding niet tijdelijk is, is dit misleiding van consumenten en verboden.
Het gaat om webwinkels die zich richten op Nederlandse consumenten. In het onderzoek zijn honderden countdown timers gevonden. Bijvoorbeeld: ‘U hebt nog 3 uur om van deze aanbieding te profiteren’.
Het gebruik van timers op zich is niet verboden, maar dan moet de timer wel kloppen: het aanbod is beperkt beschikbaar en verdwijnt als de timer afloopt. In 41 gevallen heeft de ACM gezien dat het aanbod na afloop van de timer nog gewoon voor dezelfde prijs beschikbaar was, of dat er een nieuwe timer startte met hetzelfde of zelfs een beter aanbod. Dat mag niet.
De ACM heeft de Leidraad bescherming online consument gemaakt. Die leidraad helpt ondernemers bij de toepassing van de regels die consumenten beschermen tegen online misleiding. Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, benadrukt het belang van deze leidraad: "De Leidraad bescherming online consument is opgesteld om ondernemers te helpen de regels toe te passen die consumenten beschermen tegen online misleiding." Eén van de onderdelen daarvan is het vermijden van zogenaamde ‘dark patterns’. Dat zijn technische en gedrag beïnvloedende technieken waardoor consumenten verleid worden om een aankoop te doen die niet in het voordeel van de consument is. Dat kunnen countdowntimers zijn, maar ook de vormgeving van websites. Ook vooraf ingevulde opties zijn niet altijd in het belang van de consument.
Bij Thuiswinkel.org hechten we veel belang aan het voorkomen van misleidende praktijken. Naast het controleren van countdowntimers, leggen we ook de focus op andere aspecten die consumentenbescherming waarborgen. In onze certificering worden webshops getoetst op verschillende criteria, waaronder het vermijden van 'dark patterns'. We kijken onder andere naar transparante prijzen, het niet automatisch toevoegen van diensten zoals annuleringsverzekeringen en het verstrekken van duidelijke informatie over ranking.
Wil je meer weten over de certificering?
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
E-commerce trends in 2025
Gepubliceerd op 3 januari 2025Onze business partner Returnless zet de e-commerce trends van 2025 voor jou op een rijtje.
-
Online retailbestedingen stijgen met 5% in derde kwartaal 2024, aantal online aankopen stabiel
Gepubliceerd op 17 december 2024CategorieWat blijkt er uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor?
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Gehele Black Week laat groei zien, wel een afname in aantal transacties
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelVoor het eerst sinds 2016 afname aantal transacties iDEAL op Black Friday, gehele Black Week laat juist groei zien.