VNO-NCW, MKB-Nederland en Benelux Unie pakken grensbelemmeringen en regeldruk aan

Categorie
Gepubliceerd op: 12 juni 2023
Bijgewerkt op: 12 juni 2023
Geschreven door
Mappen

MKB-Nederland en VNO-NCW gaan samen met de Benelux Unie de voor het mkb belangrijkste belemmeringen op de interne markt aanpakken. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft daarover in Brussel een gesprek gehad met Frans Weekers, secretaris-generaal van de Benelux Unie. De ondernemersorganisaties gaan een lijst met concrete knelpunten opstellen die in Benelux-verband zouden kunnen worden opgelost.

Imperfecte markt

We zien dat de interne markt nog niet perfect functioneert. Op verschillende gebieden ervaren Nederlandse ondernemers belemmeringen in hun dagelijkse praktijken. Samen met deze koepelorganisaties wil Thuiswinkel.org deze imperfecties aanpakken. Voorbeelden van deze tekortkomingen in de markt zijn:

  • verschillen in vergunningverlening;
  • de meldplicht van detachering;
  • problemen voor grenswerkers met telewerken;
  • en problemen met betrekking tot circulariteit en afval.

Hoge regeldruk

Daarnaast zien we ook dat de regeldruk voor ondernemers enorm toeneemt. Ramona van den Bosch, beleidssecretaris ondernemerschap bij VNO-NCW, illustreert de toenemende regeldruk haarfijn in haar column. Er kwamen het afgelopen jaar zoveel regels bij dat het de Nederlandse ondernemers € 400 miljoen aan extra lasten oplevert. Dit legt een enorme last op onze economie. Thuiswinkel.org baart zich ook zorgen over de toenemende regels en zet actief in op verlichting van de regeldruk, in het bijzonder voor het mkb.

Jouw input is hard nodig

Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse e-commercesector goed wordt vertegenwoordigd in het aanpakken van de handelsbelemmeringen en regeldruk is jouw input hard nodig. Herken jij dit verhaal en kom jij in de praktijk zaken tegen die het functioneren van de interne markt belemmeren? Merk jij ook dat er steeds meer regels bijkomen en vind je sommige regels inefficiënt of overbodig? Of kun je een indicatie geven van hoeveel de regeldruk jou kost? Deel dan graag je input met onze adviseur public affairs Djim Segers.  

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)