VNO-NCW, MKB-Nederland en Benelux Unie pakken grensbelemmeringen en regeldruk aan

Categorie
Gepubliceerd op: 12 juni 2023
Bijgewerkt op: 12 juni 2023
Geschreven door
Mappen

MKB-Nederland en VNO-NCW gaan samen met de Benelux Unie de voor het mkb belangrijkste belemmeringen op de interne markt aanpakken. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft daarover in Brussel een gesprek gehad met Frans Weekers, secretaris-generaal van de Benelux Unie. De ondernemersorganisaties gaan een lijst met concrete knelpunten opstellen die in Benelux-verband zouden kunnen worden opgelost.

Imperfecte markt

We zien dat de interne markt nog niet perfect functioneert. Op verschillende gebieden ervaren Nederlandse ondernemers belemmeringen in hun dagelijkse praktijken. Samen met deze koepelorganisaties wil Thuiswinkel.org deze imperfecties aanpakken. Voorbeelden van deze tekortkomingen in de markt zijn:

 • verschillen in vergunningverlening;
 • de meldplicht van detachering;
 • problemen voor grenswerkers met telewerken;
 • en problemen met betrekking tot circulariteit en afval.

Hoge regeldruk

Daarnaast zien we ook dat de regeldruk voor ondernemers enorm toeneemt. Ramona van den Bosch, beleidssecretaris ondernemerschap bij VNO-NCW, illustreert de toenemende regeldruk haarfijn in haar column. Er kwamen het afgelopen jaar zoveel regels bij dat het de Nederlandse ondernemers € 400 miljoen aan extra lasten oplevert. Dit legt een enorme last op onze economie. Thuiswinkel.org baart zich ook zorgen over de toenemende regels en zet actief in op verlichting van de regeldruk, in het bijzonder voor het mkb.

Jouw input is hard nodig

Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse e-commercesector goed wordt vertegenwoordigd in het aanpakken van de handelsbelemmeringen en regeldruk is jouw input hard nodig. Herken jij dit verhaal en kom jij in de praktijk zaken tegen die het functioneren van de interne markt belemmeren? Merk jij ook dat er steeds meer regels bijkomen en vind je sommige regels inefficiënt of overbodig? Of kun je een indicatie geven van hoeveel de regeldruk jou kost? Deel dan graag je input met onze adviseur public affairs Djim Segers.  

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Q&A SEA

  Gepubliceerd op 23 april 2024
  Video

  Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

  SEA 800 X 400 (1)
 • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

  Gepubliceerd op 23 april 2024
  Kennisartikel

  Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

  Klantcontact
 • Hoge boetes voor gebruik dark patterns en ACM zet webshop op zwart wegens misleiding

  Gepubliceerd op 22 april 2024

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt scherp toezicht op misleiding van consumenten door webshops, waaronder het gebruik van zogeheten dark patterns. Vorige maand haalden ze nog een website offline.

  Consumentenrecht 800X400
 • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

  Gepubliceerd op 18 april 2024
  Kennisartikel

  Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

  Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400