Thuiswinkel.org zet vraagtekens bij motie productverantwoordelijkheid
Bijgewerkt op: 12 maart 2021
Dinsdag 21 januari 2020 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie van Thierry Aartsen (VVD) en Hilde Palland (CDA), waarin de regering wordt verzocht in Brussel te pleiten om alle online platformen zelf verantwoordelijk en aansprakelijk te maken voor de producten die zij aanbieden, zodat zij voldoen aan de consumentenregels voor productveiligheid. Retail Platform Nederland, een samenwerkingsverband waar Thuiswinkel.org deel van uitmaakt, is van mening dat deze verantwoordelijkheid niet zomaar op alle webwinkels of platformen van toepassing kan zijn.
Volgens Retail Platform Nederland legt de motie een te grote verantwoordelijkheid bij lokale webwinkels die ook een platform hebben. Het is dan namelijk zo dat niet alleen de internationale spelers met een groot marktaandeel deze verantwoordelijkheid krijgen, maar ook de kleinere gespecialiseerde webwinkels met platforms die lokaal of nationaal opereren. Daarom adviseren Thuiswinkel.org en Retail Platform Nederland tegen deze motie. “Natuurlijk hechten wij grote waarde aan product- en consumentenveiligheid, maar we kunnen de brede scoop van deze motie niet steunen”, vertelt Just Hasselaar, adviseur platformen bij Thuiswinkel.org. “Een balans moet worden gevonden tussen de verantwoordelijkheid van producenten zelf en mondiale spelers faciliteren dat onveilige producten op de Nederlandse markt komen.”
Naar Brussel
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft met deze motie de opdracht om over dit onderwerk in Brussel het gesprek aan te gaan. Wij volgen de verdere ontwikkelingen en gesprekken zowel vanuit Nederland als vanuit de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe. Via de verschillende kanalen zetten wij ons ervoor in dat er geen onevenredige verantwoordelijkheid bij de verkopende partij neergelegd mag gaan worden.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.