Thuiswinkel.org zet vraagtekens bij motie productverantwoordelijkheid

Categorie
Gepubliceerd op: 27 januari 2020
Bijgewerkt op: 12 maart 2021
Brexit Europa Vlag Mist 1 Ster 800X400

Dinsdag 21 januari 2020 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie van Thierry Aartsen (VVD) en Hilde Palland (CDA), waarin de regering wordt verzocht in Brussel te pleiten om alle online platformen zelf verantwoordelijk en aansprakelijk te maken voor de producten die zij aanbieden, zodat zij voldoen aan de consumentenregels voor productveiligheid. Retail Platform Nederland, een samenwerkingsverband waar Thuiswinkel.org deel van uitmaakt, is van mening dat deze verantwoordelijkheid niet zomaar op alle webwinkels of platformen van toepassing kan zijn.

Volgens Retail Platform Nederland legt de motie een te grote verantwoordelijkheid bij lokale webwinkels die ook een platform hebben. Het is dan namelijk zo dat niet alleen de internationale spelers met een groot marktaandeel deze verantwoordelijkheid krijgen, maar ook de kleinere gespecialiseerde webwinkels met platforms die lokaal of nationaal opereren. Daarom adviseren Thuiswinkel.org en Retail Platform Nederland tegen deze motie. “Natuurlijk hechten wij grote waarde aan product- en consumentenveiligheid, maar we kunnen de brede scoop van deze motie niet steunen”, vertelt Just Hasselaar, adviseur platformen bij Thuiswinkel.org. “Een balans moet worden gevonden tussen de verantwoordelijkheid van producenten zelf en mondiale spelers faciliteren dat onveilige producten op de Nederlandse markt komen.”

Naar Brussel

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft met deze motie de opdracht om over dit onderwerk in Brussel het gesprek aan te gaan. Wij volgen de verdere ontwikkelingen en gesprekken zowel vanuit Nederland als vanuit de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe. Via de verschillende kanalen zetten wij ons ervoor in dat er geen onevenredige verantwoordelijkheid bij de verkopende partij neergelegd mag gaan worden.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp