Thuiswinkel.org: “Maak het meldpunt voor productveiligheid ook toegankelijk voor retailers en branches”

Categorie
Gepubliceerd op: 11 februari 2021
Bijgewerkt op: 19 april 2021
Geschreven door
Webwinkel Starten Drie Kleine Dozen Op Een Laptop 800X400

E-commerce zit al jaren in de lift en brengt online shoppers veel gemak. Zo kunnen producten van over de hele wereld in een paar muisklikken worden gekocht. Dit zorgt echter ook voor uitdagingen op het gebied van veilige producten voor consumenten, controle en handhaving en een eerlijk speelveld voor onze Nederlandse (online) ondernemers.

Samen met haar branchepartners Techniek Nederland en INretail heeft Thuiswinkel.org hier digitaal over gesproken met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Daarbij heeft BCC (lid van Thuiswinkel.org en de andere partijen) in het gesprek, bij monde van CEO Herman Bramer, inzichtelijk gemaakt tegen welke uitdagingen ondernemers aanlopen.

Meldpunt productveiligheid

Het ministerie werkt momenteel aan één centraal punt waar consumenten terechtkunnen met een klacht of vraag over productveiligheid en met eventuele meldingen over productveiligheid bij directe import. Hiermee geeft de staatssecretaris invulling aan 1 van de 24 aanbevelingen uit het SER-advies over directe import door consumenten uit derde landen. Thuiswinkel.org, Techniek Nederland en INretail hebben riepen de staatssecretaris op om dit meldpunt uit te breiden, zodat ook bedrijven en branches misstanden kunnen melden. Volgens staatssecretaris Keijzer is dit een goede suggestie aangezien dit meldpunt in belangrijke mate kan bijdragen aan het – voor ministeries en handhavingsinstanties – inzichtelijk maken waar gehandeld moet worden.

Actieve rol Nederland

Nederland heeft, als een van de frontrunners op het gebied van digitalisering, een actieve rol gespeeld bij het tot stand brengen van de huidige Europese voorstellen op het gebied van marktwerking en digitale dienstverlening. Thuiswinkel.org en haar partners hebben tijdens het gesprek dan ook complimenten geuit aan het adres van staatssecretaris Keijzer voor haar inzet op de dossiers van de Digital Service- en Digital Market Act. “Wij hebben haar wel gevraagd om ook in het vervolgproces en tijdens de Europese onderhandelingen hier een actieve rol in te blijven spelen en vast te houden aan de eerdere Nederlandse inbreng”, zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. “Tot slot hebben we bij haar het belang onderstreept dat ondernemers laagdrempelig melding moeten kunnen maken van mogelijk misbruik van marktmacht binnen de platformeconomie en haar gevraagd om te bewaken dat die procedures natuurlijk inhoudelijk goed, maar ook vlot, moeten verlopen.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp