Nieuw bestuurslid: Ingrid de Swart, ASR Nederland

Categorie
Gepubliceerd op: 10 februari 2021
Bijgewerkt op: 4 maart 2021
Geschreven door
Thuiswinkel.Org Handen Tikken Op Toetsenbord Laptop 800X400

Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering van Thuiswinkel.org hebben we maar liefst twee nieuwe bestuursleden aan ons bestuur mogen toevoegen. In dit interview stellen we je graag voor aan Ingrid de Swart, lid van de Raad van Bestuur van ASR Nederland.

Even voorstellen: wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Ingrid de Swart, moeder van twee kinderen en we wonen met onze hond in Amsterdam. Sinds eind vorig jaar zit ik in de Raad van Bestuur bij ASR Nederland. Misschien bijzonder met mijn achtergrond als neerlandica en mijn master in NLP, maar ik wilde graag leidinggeven – het liefst in een sector waarin mensen ertoe doen – dus 25 jaar geleden ben ik in de financiële dienstverlening terechtgekomen. Ik startte bij Delta Lloyd en heb daar het vak geleerd. Vier jaar geleden vertrok ik naar AEGON Nederland en eind vorig jaar dus naar ASR.”

Waarom wilde je bestuurslid worden van Thuiswinkel.org?

“Ik volg Thuiswinkel.org al sinds 2012 actief, dus de club is niet nieuw voor mij. Vorig jaar vroeg voorzitter Paul Nijhof mij om toe te treden tot het bestuur. Het is natuurlijk een eer om gevraagd te worden, en daarnaast leuk dat er meerdere bekenden in het bestuur zitten. Penningmeester Robert Otto is bijvoorbeeld een oud-collega.”

“Ook in onze sector wordt steeds meer gedigitaliseerd, maar we lopen nog wel een beetje achter met de rest van de economie. Je ziet bijvoorbeeld al steeds meer mobiele bank-apps en er wordt steeds meer verkocht online. ASR is dit jaar lid geworden van Thuiswinkel.org en ik vind het leuk om dichter op de bal te zitten als het gaat om e-commerce. Dat kan door deze plek in het bestuur. Het is goed om bij te blijven en te leren over de sector.”

Zijn er bepaalde onderwerpen waar je je mee bezig wilt gaan houden als bestuurslid?

“Ik heb nog geen specifieke thema’s in gedachten. Duurzaamheid is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar aangezien wij geen pakketten, dozen en plastic nodig hebben voor het verzenden van onze producten of diensten, kampen wij met andere uitdagingen. Bij verzekeraars en financiële dienstverleners dient digitalisering de duurzaamheid: we kunnen met veel minder papier werken als zaken ook digitaal geregeld kunnen worden. Digitalisering en duurzaamheid gaan bij ons hand in hand.”

“Mijn persoonlijke interesse ligt bij klanten, data en digitalisering. Wij beschikken over bakken met data, maar hoe ga je daar netjes mee om? Het draait dan niet alleen om privacy, maar zeker ook om ethiek. Ik vind het leuk en interessant om ook in de andere sectoren te kijken wat daar gebeurt en op deze vlakken mijn bijdrage te leveren.”

Voor welke belangen van onze leden wil je op gaan komen als bestuurslid?

“Ik vind het belangrijk dat er meerdere stakeholders worden bediend: klanten, bedrijven en de maatschappij in de breedste zin van het woord.”

Wat is de grootste uitdaging voor de Nederlandse e-commercesector de komende jaren?

“Ik denk dat de grootste uitdaging ligt op het vlak van veiligheid en vertrouwen. Zo moet Thuiswinkel.org er bijvoorbeeld voor zorgen dat aangesloten zijn bij het keurmerk maakt dat je geen prooi kunt worden van wanpraktijken. Dat geldt dan voor zowel consumenten als voor de webshops zelf. Nu we meer digitaal gaan, is het allemaal wat anoniemer. Als vereniging moeten we goed blijven nadenken over welke zaken je echt over kunt laten aan ondernemingen en waar je wat hardere afspraken over zou moeten maken omdat je daarmee kwaliteit en veiligheid kunt garanderen.”

Wil je nog wat kwijt aan onze leden?

“Ik heb er heel veel zin in om een bijdrage te kunnen leveren aan een beweging die echt al wel heeft ingezet in Nederland: de opkomst en het belang van e-commerce. Ik vind het mooi om in de digitale voorhoede van Nederland mee te mogen werken en kijk uit naar een prettige samenwerking.”

Deel dit nieuwsartikel