Strengere wetgeving voor online verkoop alcohol

Categorie
Gepubliceerd op: 28 maart 2019
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
Alcohol Flessen 800 X 400

Er komt strengere wetgeving voor de online verkoop van leeftijdsgebonden producten zoals alcohol. Dat geeft staatssecretaris Paul Blokhuis aan. Zo moet de leeftijd van de koper straks op twee plekken worden gecontroleerd: bij aanschaf van alcohol via de website en bij aflevering aan de deur. “Iedereen maakt zich zorgen over het alcoholgebruik onder minderjarigen, dus dat er gewerkt wordt aan strengere regelgeving is begrijpelijk”, aldus Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org, vanochtend op NPO radio 1.

“Op dit moment is het voor webwinkels wel nog heel lastig om vooraf goed te kunnen controleren of een koper achttien is. Een vinkje in een vakje zetten is snel gedaan en ook over een geboortedatum kan makkelijk gelogen worden”, zegt Jongen. “We moeten naar een systeem toe dat de leeftijd echt goed kan controleren en waar moeilijker mee te frauderen is. Gedacht kan worden aan een algemene login waar alle webwinkels gebruik van kunnen maken en waarin ook de leeftijd wordt gecheckt wanneer dat nodig is. De technieken voor die systemen zijn er, het moet alleen nog gebouwd worden. De overheid heeft hier zelf ook een belangrijke rol in. eID laat al jaren op zich wachten en het is duidelijk dat er haast met dit dossier gemaakt moet worden. Tot die tijd moeten we het doen met het vinkje.”

De echte controle vindt uiteindelijk plaats bij aflevering. Dat betekent wel dat pakketbezorgers een extra handeling moeten verrichten door het uitvragen van leeftijdsverificatie. Dat brengt extra kosten met zich mee voor webwinkeliers. Voor de leden van Thuiswinkel.org is dat geen probleem, zolang er maar een gelijk speelveld is voor iedere (online) verkoper van alcohol, dus ook thuisbezorgrestaurants, bierkoeriers en lokale zelfstandige slijters/detailhandel (zoals avondwinkels). De meeste alcoholverkooppunten op afstand leveren namelijk lokaal (79%). Zij bieden vaak een assortiment dat aantrekkelijk is voor jongeren (goedkope bieren en wijnen), waar nauwelijks controle op plaatsvindt.

Thuiswinkel.org is betrokken bij de consultatie die moet leiden tot nieuwe regelgeving online verkoop van alcohol.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp