Smurfit Kappa: “Ervaring en expertise leiden tot betere oplossingen”

Categorie
Gepubliceerd op: 9 oktober 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Verpakkingen Karton Stapel 2 800X400

Smurfit Kappa is de grootste leverancier van golfkartonnen verpakkingen binnen Europa en sinds dit jaar zijn ze business partner van Thuiswinkel.org. We spraken met Pieter van der Linden, Business Development-, Retail en E-commerce Manager bij Smurfit Kappa Benelux, over het enthousiaste e-team, duurzame plannen en de rol van verpakkingen binnen de customer experience. “Steeds meer e-commercebedrijven willen zich onderscheiden met hun verpakking.”

Smurfit Kappa is met recht een grote speler in de verpakkingswereld. Met inmiddels meer dan 46.000 werknemers in 35 landen en een enorm netwerk van designers wereldwijd timmert de Nederlands-Ierse multinational sinds 1934 flink aan de weg. Toch zijn de resultaten of de geschiedenis niet de aspecten waar Pieter het meest trots op is binnen Smurfit Kappa Benelux.

Investeren in personeel

 

“Ik ben bijzonder trots op mijn collega's, want zij zijn stuk voor stuk enthousiast, hulpvaardig en beschikken over veel kennis en knowhow. Niet alleen tillen we elkaar naar een hoger niveau, Smurfit Kappa investeert ook veel in training en ontwikkeling van haar medewerkers. Deze combinatie van ervaring en expertise vertaalt zich in betere verpakkingsoplossingen, innovatiekracht en het beter inspelen op de behoeften van onze klanten.”

Focus op e-commerce

Smurfit Kappa heeft de focus op de e-commercebranche met een dedicated e-commerceteam voor de Benelux. “Veel online retailers richten zich vooral op conversie en omzet”, legt Pieter uit. “Dit is natuurlijk heel logisch, maar aan de achterkant van een webwinkel zit een groot logistiek proces dat minstens zo belangrijk is. De ontwikkelingen binnen e-commerce gaan snel en het is zaak voor webwinkeliers om bij te blijven. Dit blijkt echter een grote uitdaging omdat zij vaak de tijd niet hebben om goed na te denken over hun logistiek processen. Wij kunnen hun ondersteuning bieden in het optimaliseren van hun verpakkingsproces, hun supply chain en de customer experience.

Verpakking is het eerste touchpoint

Gevraagd naar de belangrijkste e-commercetrends, ziet Pieter twee dingen een steeds grotere rol spelen. De eerste trend is customer experience. Bedrijven gaan steeds meer inzien dat de verpakking van hun producten het eerste fysieke touchpoint is met de klant. “Verpakkingen worden meer en meer gezien als een visitekaartje van een bedrijf, want een goede verpakking zorgt voor een goede eerste indruk. Het is voor retailers dus van groot belang dat zij deze kans niet laten liggen.”

Een tweede ontwikkeling is de steeds grotere focus op duurzaamheid. Retailers sturen vaak nog steeds te grote dozen met te veel opvulmateriaal. “Smurfit Kappa is gestart met het ‘Better Planet Packaging’-initiatief”, vertelt Pieter. “Het doel hiervan is om niet-duurzame verpakkingsmaterialen waar mogelijk te vervangen en verpakkingsafval terug te dringen. We willen dit doen door eerder aan te sluiten in de keten. Op die manier kunnen we vanaf het begin meedenken en dus eerder advies geven over de benodigde verpakkingen en de te gebruiken verpakkingsmaterialen.”

Samenwerken met belangrijkste e-commercepartij

Smurfit Kappa is eerder dit jaar business partner geworden van Thuiswinkel.org en daar is een uitgebreid proces aan vooraf gegaan. Pieter: “Nu we ons meer en meer op de e-commercemarkt richten, willen we graag samenwerken met de belangrijkste organisatie binnen deze branche. Hiervoor hebben we met verschillende partijen gesproken en Thuiswinkel.org bleek de partij te zijn die het beste aansloot bij onze behoefte. Zij zijn een ware autoriteit op het gebied van e-commerce, met een belangrijk netwerk, uitgebreide data en een goede naam. Eigenlijk was het voor ons een no-brainer om een partnership met Thuiswinkel.org aan te gaan.”

Verpakkingstips

Tot slot vragen we Pieter om nog wat praktische verpakkingstips, waar webwinkeliers meteen mee aan de slag kunnen gaan. “Het belangrijkste is dat je als webwinkelier de tijd neemt om je logistieke proces eens grondig te analyseren, om te zien waar je dit kun optimaliseren. Wat heb je nu, wat doe je al goed en – nog belangrijker – op welk vlak kun je je organisatie verbeteren? Vaak valt er met kleine aanpassingen al veel winst te behalen. Daarnaast moet je altijd de juiste keuze maken wat betreft je verpakking. Dit klinkt als een open deur, maar gaat nog vaak mis. Kijk goed naar welke verpakking nodig is voor het versturen van een of meerdere producten en kijk goed naar wat voor verpakking aansluit bij je verpakkingsproces. Zorg voor een goede balans tussen je assortiment en je verpakkingsformaten. De juiste verpakkingsoplossing zorgt voor een minimum aan opvulmateriaal, een goede klantbeleving en een optimale capaciteitsbenutting.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp