Hygienepapier.nl: “Duurzaamheid en een lage prijs kunnen goed samengaan”
Bijgewerkt op: 9 april 2021
Hygiënepapier.nl is de grootste online zakelijke hygiëneleverancier en heeft de ambitie om ook de meest duurzame te worden. Hierin wil de webwinkel ook de klanten meenemen. Dat is de belangrijkste reden dat ze gebruik maken van Bewust Bezorgd. Strateeg en online marketeer Michael Woensdregt vertelt over de duurzame ambities.
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Hygienepapier.nl?
“Intern leeft duurzaamheid al behoorlijk en zijn we steeds meer bezig met het promoten van onze duurzame producten, zoals Satino Black. Daarnaast zijn onze klanten er ook steeds meer mee bezig en vragen ze om meer duurzame producten, vooral scholen zijn hier bewust mee bezig. Door mee te doen aan Bewust Bezorgd kunnen we onze klanten ook duidelijkheid geven over de impact van de bezorging.”
Wat doen jullie al op dit moment?
“We geven bij al onze producten mee in hoeverre ze duurzaam zijn, dit doen we aan de hand van verschillende keurmerken. We zijn begonnen met producten met het FSC keurmerk en het EU Ecolabel. Dit hebben we ruim een jaar geleden verbreed met producten die het keurmerk Cradle to Cradle dragen. Dit houdt in dat elk onderdeel gerecycled en teruggebracht wordt in de productieketen. We zijn constant bezig om ons assortiment uit te breiden met producten die deze keurmerken dragen of
gemaakt zijn van duurzame grondstoffen. Zo hebben we onlangs producten van Biodore toegevoegd. Dit merk is SUP Proof wat betekent dat ze al inspelen op het verbod van single use plastic. Ze produceren volledig zonder plastic te gebruiken. Tenslotte zijn we in zee gegaan met The Good Roll, een prachtig merk dat met de opbrengsten van hun gerecyclede toiletpapier toiletten bouwt in derde wereld landen. Daarnaast hoeven er door hun productiemethode minder bomen te worden gekapt voor de productie
van toiletpapier. Er worden namelijk dagelijks wereldwijd wel 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier.”
Waar willen jullie naartoe?
“In de toekomst willen we ons met name focussen op twee gebieden om nog duurzamer te worden. Aan de ene kant op productniveau en aan de andere kant op de logistiek. We zijn daarom constant in gesprek met leveranciers over verdere uitbreiding van ons duurzame assortiment en denken mee over het ontwikkelen van nieuwe producten die volledig duurzaam zijn. Daarnaast spelen we ook met het idee om uiteindelijk alleen nog producten met keurmerken te gaan verkopen en alle andere producten uit het assortiment te halen. Dit is voor nu nog een brug te ver, maar we zien dit in de toekomst zeker gebeuren.”
“Verder willen we onze logistiek verduurzamen. Nu we meer inzicht hebben in de uitstoot van onze bezorging via Bewust Bezorgd willen we dit gebruiken om dit ook op een betere manier in te vullen. We zijn nu nog voornamelijk data aan het verzamelen om aan de hand daarvan doelen te stellen maar we hebben natuurlijk al ideeën om
de logistiek duurzamer te maken. Zo willen we kijken of we minder vrachtwagens kunnen laten rijden door deze voller te laden. Ook denken we eraan om een extra verzendoptie voor de klanten toe te voegen, waarbij een latere levering met minder impact op het milieu mogelijk is.”
Wat vinden jullie klanten hiervan?
“Onze klanten komen bij ons vanwege de lage prijzen. We zijn namelijk met bijna al onze producten de goedkoopste in de markt. Dit realiseren we door korte lijnen met onze leveranciers te hebben. Het lijkt lastig te rijmen met enorm groeien in duurzaamheid, omdat dit vaak betekent dat producten duurder worden. Wij zijn echter van mening dat dit niet nodig is, door alle partijen erbij te betrekken en gezamenlijke belangen te vinden. Zo zal er met minimale investering van de betrokken partijen geen effect zijn op de prijzen voor de klanten. We gaan ervoor om onze duurzame doelen te behalen terwijl we de goedkoopste in de markt blijven. Daarnaast vragen onze klanten ook steeds meer om duurzaamheid en willen we hieraan bijdragen met de stappen die we nemen. Hierdoor verwachten wij dat de band met onze klanten alleen maar sterker wordt.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Het recht op reparatie: Naar een duurzaam en (op termijn) winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 23 januari 2025Het recht op reparatie, dat deel uitmaakt van de Europese Green Deal en het Circulaire Economie Actieplan, streeft naar het bevorderen van duurzame consumptie door de levenscyclus van producten te verlengen.
-
Digital Product Passport: in 5 stappen klaar voor de toekomst!
Gepubliceerd op 21 januari 2025Het Digital Product Passport (DPP) komt eraan, maar hoe pak je zoiets aan?
-
Maak circulair ondernemen haalbaar met de CIO-subsidie
Gepubliceerd op 17 januari 2025KennisartikelWil je als e-commercebedrijf een circulair bedrijfsmodel implementeren of opschalen? Dan is de subsidie ‘Circulair implementeren en opschalen’ (CIO) van RVO een kans om duurzame stappen te zetten.
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.