Sinterklaas bestelt cadeaus ruim op tijd

Categorie
Gepubliceerd op: 1 december 2021
Bijgewerkt op: 2 december 2021
Geschreven door
Zak Met Pepernoten En Cadeau 800 X 400

Nederlanders hebben zich goed voorbereid op het doen van online aankopen rondom Sinterklaas. Half oktober had 30% van de Nederlanders al Sint-aankopen gedaan en half november is dit gestegen naar 45%. Vorig jaar was dit respectievelijk 26% en 36%. Tweederde van de consumenten die sinterklaasinkopen doet, geeft aan minstens twee weken voor pakjesavond te bestellen. 73% van de consumenten heeft er dan ook alle vertrouwen in dat hun bestellingen op tijd geleverd worden. Dit blijkt uit cijfers van het feestdagenonderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org heeft uitgevoerd.

Ontvang het feestdagenrapport 2021 

“Door het afgelopen coronajaar en onze campagne ‘Wees voorbereid, bestel op tijd’, doen consumenten steeds eerder aankopen voor de feestdagen. Een goede zaak, want hiermee verlichten we de druk op de hele keten. Zeker nu er opnieuw een gedeeltelijke lockdown is, helpt het dat consumenten niet tot het laatste moment wachten met bestellen en hebben ze zo hun cadeaus op tijd in huis”, vertelt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Feestdagen aankopen schuiven terug naar online

We zien dat consumenten langzaam aan weer liever online gaan winkelen. Waar ze half oktober nog een grotere voorkeur hadden voor fysieke winkels (31% liever fysiek, 28% liever online), lijkt dit half november om te draaien: 22% koopt dan nog liever fysiek en 36% liever online. Dit loopt gelijk aan de stijging van de coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen. Vooral Babyboomers (60 t/m 75 jaar) geven aan vanwege corona zo veel mogelijk thuis te blijven en daarom aankopen liever in een webwinkel te willen doen (72%).

Ook de redenen om online te winkelen verschuiven. Gemak blijft de belangrijkste reden om aankopen liever in een webwinkel te doen (56%). Echter, door de aangescherpte maatregelen winkelt 45% van de Nederlandse consumenten nu liever in een webshop omdat zij vanwege corona zoveel mogelijk thuisblijven. Daarbij vindt 43% het te druk in de winkels. Toch scoren ook typische online voordelen dit jaar hoger: 46% geeft aan online beter prijzen te kunnen vergelijken (33% in 2020) en 42% vindt dat ze online uit een groter assortiment kunnen kiezen (30% in 2020).

Hoe viert Nederland Sinterklaas?

De cadeaus die Sinterklaas-shoppers van plan zijn om te kopen, zijn voornamelijk speelgoed (45%), boeken, spelcomputers & games (38%) en make-up, parfum & persoonlijke verzorging (33%).

Eén op de drie Nederlanders viert het Sinterklaasfeest met familie (31%) of het eigen gezin (36%). Sinterklaas vieren buiten de eigen familie is veel minder populair, want slechts 1% viert het met collega’s en 6% met vrienden en/of kennissen. Daarnaast is er overigens nog een relatief grote groep consumenten die geen pakjesavond viert (29%).

Vooruitblik kerst

Ook voor kerst is de consument ruim op tijd met bestellen. Half november heeft 38% van de Nederlanders al kerstaankopen gedaan, vorig jaar was dit nog slechts 25% rond deze tijd. Dit betekent echter niet dat consumenten al klaar zijn met kopen, maar liefst 79% van de Nederlanders is van plan om (misschien) nog (meer) aankopen te doen voor kerst.

Als eerste het rapport met inzichten over alle feestdagen van 2021 ontvangen? Vul hieronder je gegevens in, dan ontvang je het rapport na afloop van de feestdagen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250

Wees voorbereid -

Bestel op tijd

De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er ruim 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je ook dit jaar weer met tips om de piek te spreiden en de consumentencampagne.

Bekijk de tips en campagne

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp