NVWA intensiveert controle op de Alcoholwet

Categorie
Gepubliceerd op: 16 mei 2023
Bijgewerkt op: 16 mei 2023
Alcoholglazen 800X400

Verkopers van alcoholhoudende dranken moeten zich houden aan de regels uit de Alcoholwet. In juli 2021 werden aan de Alcoholwet nieuwe regels toegevoegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het naleven van een aantal van deze regels. De NVWA heeft vorig jaar de resultaten van haar inspecties bij verkopers van alcoholhoudende dranken gepubliceerd. Daaruit bleek dat deze regels niet altijd even goed worden nageleefd of nog helemaal niet worden nageleefd. De NVWA treedt in dat soort situaties op met een maatregel; in bepaalde gevallen is dat een waarschuwing en in andere gevallen direct een boete.

De regels sinds juli 2021

De regels in de Alcoholwet, waar de NVWA op toeziet, hebben onder andere te maken met de online verkoop van alcoholhoudende dranken (verkoop op afstand), met het verbod op het geven van te hoge kortingen (zogenaamde prijsacties), en de verkoopbeperking voor online slijterijen.

Wat zijn de regels? 

Het is belangrijk dat je de regels kent, deze naleeft en goed toepast. Samengevat:

 • Hoge kortingen van meer dan 25% zijn niet toegestaan.
  • Voorbeelden: 2 voor de prijs van 1, 2e product gratis, 30% korting
  • Het verbod geldt bij verkoop in de (online) winkel én bij reclame voor deze producten in folders of op de website.
 • Leeftijdscontrole is bij online verkoop verplicht.
  • Controle van de leeftijd vóór afronding van de bestelling op de website
   • Check dit met een controlevraag tijdens het bestelproces.
  • Controle van de leeftijd bij de bezorging
   • Check ID aan de deur, overhandig niet aan minderjarigen en lever niet af bij de buren. Ook als je gebruikmaakt van een bezorgdienst, blijf jij verantwoordelijk voor naleving van de leeftijdsgrens.
  • Vastleggen van de werkwijze voor het controleren van de leeftijd vanaf bestelling tot bezorging (geborgde werkwijze).
   • Je moet in een document vastleggen hoe je ervoor zorgt dat de leeftijd bij de bezorging wordt gecontroleerd. Dit document wordt ook wel de ‘geborgde werkwijze’ genoemd. De geborgde werkwijze moet actueel en beschikbaar zijn. De NVWA-inspecteur vraagt hier bij een controle naar.
 • Verkoopbeperking voor online slijters.
  • Verkoop je online sterke alcoholhoudende dranken? Dan mag je, net als fysieke slijters, alleen alcohol of alcoholvrije dranken verkopen of daaraan gerelateerde producten of diensten aanbieden, zoals kurkentrekkers of het verhuren van biertapinstallaties. Je mag dus bijvoorbeeld niet tegelijkertijd boodschappen verkopen.

Op de website van de NVWA vind je meer informatie over deze regels uit de Alcoholwet, zoals antwoord op veel gestelde vragen en een checklist. Hiermee kun je zelf nagaan welke regels voor jou van toepassing zijn. 

Voorkom een boete

De NVWA gaat het toezicht op deze regels intensiveren. Zorg er daarom voor dat je weet wat de regels zijn en dat je daaraan voldoet. Zo voorkom je dat je in overtreding bent en wij je tijdens een inspectie een waarschuwing of zelfs een boete moeten geven. Ben je al eens eerder geïnspecteerd en heb je toen een waarschuwing of een boete gekregen? Voer dan de nodige verbeteringen door om te voorkomen dat je bij een volgende inspectie (weer) een boete krijgt. Het boetebedrag kan bij een herhaalde overtreding ook steeds hoger oplopen.

Meer informatie nodig?

Ga naar de website van de NVWA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp