Nederland kiest PVV tot de grootste, opgaves blijven staan

Categorie
Gepubliceerd op: 23 november 2023
Bijgewerkt op: 23 november 2023
Geschreven door
Tweede Kamerverkiezingen Binnenhof Den Haag 800X400

De PVV is gisteren gekozen tot de grootste partij door Nederland. Wat dit de komende jaren betekent voor de online ondernemer is nog niet duidelijk, want in het verkiezingsprogramma van de PVV staat geen duidelijke visie op ondernemerschap. Bij de vorming van een nieuw kabinet ziet Thuiswinkel.org vooral dat een stabiele meerderheidscoalitie van belang is, om stabiliteit en betrouwbaarheid van het landsbestuur te garanderen. De koers van Thuiswinkel.org blijft onveranderd: om onze economie toekomstbestendig te maken, zullen we blijven inzetten op de grote transities van deze tijd.

Een politieke aardverschuiving, zo kopte de NOS deze ochtend. En dat klopt, want de partij van Geert Wilders is met 37 zetels met afstand de grootste geworden. Daarna volgen GroenLinks-PVDA en VVD, met respectievelijk 25 en 24 zetels. Nieuwkomer NSC van Pieter Omtzigt behaalt 20 zetels. Grote verliezer is, zoals verwacht, D66. Zij eindigen op 9 zetels. Uiteraard feliciteert Thuiswinkel.org alle winnaars van de verkiezingen. Voor nu wachten we de gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet af. 

Wat betekent dit voor de online ondernemer?

We staan voor een grote opgave om de ingezette transities, zowel digitaal als duurzaam, door te zetten én ook te versnellen. Ook politiek gezien moeten we versnellen. Daarom kijken we hoopvol naar het formatieproces dat vrijdag van start gaat. Opnieuw een kabinetsformatie zoals in 2021, dat 299 dagen duurde, is niet wenselijk. Want voor de uitdagingen en transities waar ondernemers nu voor staan moet een snelle en passende oplossing komen. Belangrijk is volgens de ondernemers vooral dat (meer) werken beter gaat lonen, dat we de regeldruk terugdringen, dat we de ruimtelijke uitdagingen oplossen en zorgen voor een stabiel en goed ondernemingsklimaat om te kunnen investeren in de toekomst. We zijn daarom zeer benieuwd naar de inhoudelijke koers die een nieuw kabinet zal gaan varen met betrekking tot de online ondernemer.

Wat onveranderd blijft is dat we als sector door moeten pakken op de grote transities van deze tijd. De transities op digitalisering en duurzaamheid vormen namelijk de basis voor een toekomstbestendige economie. We blijven ons inzetten om een duurzame en veilige wereld te realiseren voor toekomstige generaties consumenten. Daarnaast is de e-commercesector maar ook de consument gebaat bij een open, concurrerend en eerlijk speelveld, waar ruimte is voor alle partijen; van kleine spelers tot grote platformen. Het bedrijfsleven, en zeker het midden- en kleinbedrijf, heeft behoefte aan ondersteuning vanuit de politiek bij het maken van die transities.

En nu?

Op vrijdag volgt de aftrap van het formatieproces om tot een nieuw kabinet te komen. Het is aannemelijk dat Wilders het voortouw neemt bij de onderhandelingen. Partijen zullen tijdens het formatieproces op zoek gaan naar overeenkomsten en mogelijkheden tot samenwerking op thema’s als migratie, wonen en bestaanszekerheid. Voor nu lijkt een rechts kabinet met de PVV in het verschiet te liggen.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Maike Jansen 320 X 320

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp