Veel minder pakketjes te laat bezorgd tijdens feestdagen: “Mensen hebben meer op tijd besteld”

Categorie
Gepubliceerd op: 21 januari 2022
Bijgewerkt op: 21 januari 2022
Geschreven door
Cadeaus 2 800X400

Ondanks de enorme toename van het aantal online bestellingen en de abrupte lockdown vlak voor Kerstmis, is het aantal te laat bezorgde pakketjes gedaald. Vergeleken met december 2020 nam het aantal vertraagde bestellingen met zo'n 30 procent af, meldde de NOS op basis van onderzoek van Q&A.

Volgens Q&A is rond Sinterklaas 4% van de pakjes te laat geleverd en met Kerstmis 7%. Dit komt overeen met de verwachtingen van consumenten vóór de feestdagen. Tijdens het Sinterklaasonderzoek van Thuiswinkel.org bleek dat 7% verwachtte dat hun aankoop niet op tijd geleverd zou worden.

De sector is flexibel

“De lockdown vlak voor de feestdagen zorgde opnieuw voor druk op de keten, maar inmiddels kunnen de webwinkels en vervoerders extra snel schakelen. De DC’s waren langer open en er werd meer personeel ingezet om alle pakketjes op tijd bij de consumenten te krijgen”, vertelt Marlene ten Ham, algemeen directeur bij Thuiswinkel.org.

Consumenten hielpen zelf ook mee

Maar consumenten hebben zelf ook goed meegeholpen. “Veel meer Nederlanders (45% in 2021 tegenover 36% in 2020) hadden half november hun Sinterklaas-aankopen al in huis. Met name millennials hadden relatief vroeg hun aankopen gedaan (61%)”, zegt Marlene ten Ham. Ook voor de kerst werd al vroeg besteld. Maar liefst 62% van de consumenten heeft dat begin december gedaan, het jaar daarvoor was dat nog 54%.

“De jaarlijkse consumentencampagne heeft het dus weer goed gedaan. Samen met de sector voeren we al een aantal jaren campagne om op tijd de feestdagenaankopen in huis te halen. Die campagne werpt duidelijk zijn vruchten af”, besluit Marlene ten Ham.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp