MetOlijf.nl: “We besparen per jaar 200.000 shampooflessen door onze shampoobars”

Categorie
Gepubliceerd op: 14 oktober 2021
Bijgewerkt op: 25 november 2021
Geschreven door
Interview Metolijf.Nl 800X400

In 2014 zijn Marlon en Mark begonnen met MetOlijf.nl; een webshop die voorziet in Griekse cosmetica zonder gebruik van parabenen, SLS en chemicaliën. Binnen een korte tijd groeiden ze uit tot de grootste webshop van de Benelux in dierproefvrije, natuurlijke cosmetica. We spreken met Mark Wagemakers, medeoprichter van MetOlijf.nl, over het ontstaan, duurzaamheid, de elementen van succesvol ondernemen met een webshop en het lidmaatschap van Thuiswinkel.org.

Hoe is MetOlijf.nl ontstaan?

“We zijn zo’n 7,5 jaar geleden begonnen met MetOlijf.nl. Het was eigenlijk met toeval door een vakantie naar Kreta; Marlon kocht daar een crème voor zijn moeder die last had van huidirritatie. Door deze crème werd de irritatie veel minder. We besloten na een heftige gebeurtenis onze droom om een webshop te runnen na te gaan jagen en hebben toen een paar dozen met producten besteld. We kozen ervoor het bedrijf MetOlijf.nl te noemen, aangezien bijna alle producten olijfolie bevatten.”

Hoe hebben jullie je crossborder zo sterk weten te positioneren?

“Met al onze leveranciers hebben we een contract dat we in de Benelux mogen leveren en van bijna alle merken zijn we de exclusieve distributeur. Als bedrijven dus cosmetica willen kopen met de door ons aangeboden producten, kan dit alleen via ons. Maar er zit ook goede marketing achter.”

MetOlijf.nl gebruikt Thuiswinkel Reviews en scoort een gemiddelde van 9,5. Wat is jullie geheim?

“We houden net zo veel van onze klanten als van onze producten, dus doen we er alles aan om ze tevreden te houden. We zien ze naast klanten ook als onze ambassadeurs. We zorgen daarnaast ook voor een mooie beleving. Bij een webshop kun je de beleving natuurlijk minder overbrengen als bijvoorbeeld in de Bijenkorf, waar je de artikelen kunt zien en ruiken. Wij doet dit aan de hand van copywriting en leveren alleen de beste kwaliteit.”

Wat is jullie standpunt over duurzaamheid? Hebben jullie tips voor duurzaam ondernemen?

“Als we er allemaal meer voor doen, zal duurzaamheid ook betaalbaarder worden. Duurzaamheid was van begin af aan een speerpunt. We hebben nog nooit gebruik gemaakt van plastic vulmateriaal, wat zo’n 50.000 liter per jaar bespaart. Ook besparen we 200.000 flessen shampoo door onze shampoobars, waarmee we de eerste waren in Nederland. Maar de effectiviteit van het product staat wel voorop; je hebt niets aan een duurzaam product dat niet werkt.”

“Wat betreft duurzaamheid moet je altijd kritisch blijven en nooit voor de goedkoopste oplossing gaan. Kijk naar het verpakkingsmateriaal, het vulmateriaal, de verzender. Maar kijk ook naar de software, waar de data wordt opgeslagen, het gebruik van groene stroom. Allemaal kleine puntjes, maar als je deze in acht neemt, ben je al goed op weg.”

Wat kun je vertellen over het lidmaatschap van Thuiswinkel.org? Waarom zijn jullie lid geworden?

“We zijn heel blij met ons lidmaatschap want je telt als bedrijf echt mee als je bent aangesloten. Als we vragen hebben over bijvoorbeeld btw-veranderingen of voorheen de AVG, dan hoeven we alleen maar te bellen en krijgen we advies. De lezingen en e-learnings zijn interessant en de Thuiswinkel-borrel bij de Webwinkel Vakdagen vond ik heel inspirerend. Ik ervaar dat bij Thuiswinkel.org, net als bij MetOlijf.nl, het een club heel hardwerkende mensen is die echt willen helpen. De oplossingsgerichtheid vind ik fijn, evenals de inspanning rondom verduurzaming.”

Wat is je advies voor webshops die nu beginnen?

“Je moet altijd je onderbuikgevoel volgen en klanten net zo serieus nemen als je zelf serieus genomen wilt worden. Daarnaast moet je nooit beginnen voor het geld. Een webshop kost erg veel geld en je moet sowieso minimaal vijf jaar uittrekken om te kijken of een bedrijf levensvatbaar is.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp