Bol.com: piekfijn voorbereid op de feestdagen

Categorie
Gepubliceerd op: 14 oktober 2021
Bijgewerkt op: 14 oktober 2021
Geschreven door
Interview Bol.Com Feestdagen 800 X 400

De feestdagenperiode is voor bol.com de drukste maar ook leukste periode van het jaar. En dit jaar zeker: ze verwachten namelijk de grootste drukte ooit! Maar hoe bereid je je als webwinkel hier het beste op voor? We vroegen het Charel van Nassau, Lead Feestdagen bij bol.com.

Welke learnings hebben jullie opgedaan van vorig jaar toen we de  feestdagen vierden in een lockdown?

“Vorig jaar hadden we door corona een uitzonderlijke feestdagenperiode. Omdat mensen behoefte hadden aan gezelligheid thuis, begon kerst vorig jaar vroeger dan ooit en zagen we dat onze klanten al in oktober massaal kerstbomen en kerstballen kochten. Daarnaast kochten consumenten hun kerstcadeaus vorig jaar nog meer online dan voorgaande jaren, zeker toen halverwege december de niet-essentiële winkels moesten sluiten. Dit zorgde voor een grote druk op onze logistieke processen tijdens een toch al drukke feestdagenperiode.

Vanuit bol.com hebben we ons vooral gericht op het bezorgen van die artikelen die onze klanten in Nederland en België op dat moment het meest nodig hadden. Van toiletpapier tot cadeaus; het gemak van een winkel die alles heeft was juist in deze periode ontzettend belangrijk. Zo hebben we prioritering aangebracht in ons assortiment en corona essentiële artikelen zoals handzeep, mondkapjes en babyartikelen en daarna het feestdagen assortiment, zoals kerstcadeaus en kerstversiering, voorrang gegeven in onze hele bedrijfsvoering. Samen met onze verkooppartners, leveranciers en bezorgdiensten hebben we er voor kunnen zorgen dat onze klanten toch zoveel mogelijk zorgeloze feestdagen konden hebben.”

Vanaf Singles Day vliegen de marketingacties je om de oren. Wat doen jullie om op te vallen tijdens de feestdagenperiode?

“Als ‘winkel van ons allemaal’ snappen wij onze klanten en zijn we er voor hen, waar en wanneer dan ook. We bieden altijd gemak betrouwbaarheid en keuze om zo het dagelijks leven voor onze klanten makkelijker te maken. Dit doen we ook tijdens de feestdagen. In deze toch al drukke periode willen we onze klanten extra gemak brengen door in campagnes in te spelen op de behoefte van de consument. Zo hebben we een Sinterklaas campagne waarin we interactief inspelen op de behoefte van kinderen en waarbij we ouders helpen om het juiste cadeau voor hun kind te kopen. Tijdens onze kerstcampagne laten we de breedte van ons assortiment zien zodat onze klanten weten dat ze bij bol.com alles kunnen vinden voor de perfecte kerst.”

Wil je jouw webshop net als bol.com goed voorbereiden op de feestdagen? Lees onze praktische tips. 

Bol.com is een belangrijke winkel voor Sinterklaas, hoe zorgen jullie ervoor dat de Sint op tijd pakketjes levert?

“Al ruim twintig jaar maken wij de feestdagendrukte mee en we bereiden ons daar al maanden op voor. Ons Feestdagen Team is al in maart gestart met de voorbereidingen. We zijn er volledig op ingericht om alle bestellingen van onze klanten op tijd voor Sinterklaas bij onze klanten te leveren.

De klantvraag en beschikbare capaciteit stemmen wij zo goed mogelijk op elkaar af. Daarbij werken we nauw samen met onder andere bezorgdiensten en fulfilment bedrijven en stemmen we continu af wat de verwachtingen zijn in het aantal bestellingen zodat ook zij hier zo goed mogelijk en tijdig op kunnen anticiperen. Daarbij is het communiceren van een juiste leverbelofte richting de klant een belangrijk aandachtspunt. Ons uitgangspunt is daarbij altijd om te doen wat we onze klanten beloven en hen daar goed over te informeren. Dit betekent dat het pakketje wordt geleverd op het moment zoals het op de website staat vermeld.”

Tot slot, heb je nog waardevolle feestdagen tips voor platformpartners en webshops?

“Net zoals voorgaande feestdagenperiodes helpen we ook dit jaar onze 47.000 verkooppartners zo goed mogelijk bij de voorbereidingen op de feestdagen, bijvoorbeeld door het delen van prognoses en verkoopverwachtingen. Ook hebben we recent Piekfijn 2021 georganiseerd voor onze verkooppartners waarbij bol.com collega’s verschillende presentaties hebben gegeven over o.a. product & prijsoptimalisatie, zichtbaarheid en logistiek.”

Bekijk hier de video’s van de Piekfijn 2021 sessies

Onderwerpen

Wees voorbereid -

Bestel op tijd

De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er ruim 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je ook dit jaar weer met tips om de piek te spreiden en de consumentencampagne.

Bekijk de tips en campagne 

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp