Messenverbod heeft grote impact op veel webwinkels

Categorie
Gepubliceerd op: 19 november 2020
Bijgewerkt op: 27 januari 2021
Geschreven door
Mes Op Snijplank 800 X 400

Vorige week werd bekend dat het kabinet werkt aan een wet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Dit geldt voor een verkoopverbod in fysieke winkels én in webwinkels. Thuiswinkel.org snapt de urgentie rond dit maatschappelijke probleem, maar ziet tegelijkertijd een grote uitdaging voor de online sector. “Het implementeren van een verbod is om twee redenen lastig. Een sluitende leeftijdsverificatie bij aankoop is moeilijk en duur. Daarnaast gaat het feitelijk om het overhandigen aan de voordeur. Een mooi voorbeeld van Haagse werkelijkheid ten opzicht van praktische realiteit. We gaan hierover in gesprek met de overheid”, zegt Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org.

De wetswijziging wordt breed gesteund en verschillende fysieke winkelketens zijn al overgestapt op een verkoopverbod aan jongeren. In een fysieke winkel is leeftijdsverificatie dan ook makkelijker te organiseren dan online. “Online identificatie gaat een stuk verder. Als je echt wilt weten dat de koper meerderjarig is, dan is het zetten van een vinkje in een leeftijdsvakje niet rechtsgeldig en ook over een geboortedatum kan te makkelijk gelogen worden”, zegt Vincent. “Er is dus veel meer nodig dan dat. De technieken voor die systemen zijn er, het moet alleen nog gebouwd worden. De overheid is hier zelf een onderdeel van het probleem. Als publieke ID-middelen, zoals een DigiD, ook voor commerciële transacties gebruikt kunnen worden, los je dit probleem op. Al jaren verzet Den Haag zich hiertegen.”

De producten en diensten stapelen zich op waarvoor verboden of leeftijdsvereisten gelden. Denk aan alcohol, games, medicijnen en straks online kansspelen. “Het wordt hoog tijd dat het kabinet eens over de brug komt.”

Het tweede probleem is ook lastig en commercieel duur. “Wie de aankoop ook doet, je wilt dat het keukenmes wordt overhandigd aan een meerderjarige. Daar moet een feitelijke en geregistreerde controle in zitten. Dat is tijdrovend, een administratieve last en relatief duur voor een eenvoudig product,” besluit Vincent.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp