Meeste online kerstaankopen zijn al gedaan

Categorie
Gepubliceerd op: 20 december 2019
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Feestdagen Tafel Met Kerstcadeautjes Er Op 800X400

Ruim drie kwart (78%) van de Nederlanders doet dit jaar kerstaankopen, waarbij zo’n 16% dat laat aankomen op de laatste week. Ruim 80% van de mensen die cadeaus en andere kerstspullen kopen, doet dit minstens een week vóór Kerstmis. Dit blijkt uit het feestdagenonderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org heeft uitgevoerd.

Net als rond Sinterklaas zien we dat Nederlanders zich dit jaar goed voorbereiden op het aankopen doen rondom de feestdagen. 12% van de Nederlanders heeft tijdens Black Friday al een kerstcadeau gekocht.

Daarnaast is er veel vertrouwen in de logistieke dienstverlening aangezien zelfs het merendeel (zes van de tien van de mensen) die in de laatste week nog online aankopen doen het vertrouwen heeft dat hun pakketje op tijd geleverd zal worden.

Kerst gaat om gezelligheid, maar cadeaus zijn in opkomst

Gevraagd naar waar zij aan denken bij het kerstfeest, dan geven de respondenten vooral als antwoord gezelligheid (75%), traditie (65%) en feestelijk (62%). Daarnaast geven drie van de tien Nederlanders aan dat hun kerst niet compleet is zonder cadeaus, waarbij dit vooral belangrijk is voor de jongeren. Toch wordt kerst niet als commercieel gezien; slechts 20% van de mensen is die mening toegedaan, wat vergelijkbaar is met het sinterklaasfeest.

Cadeaus of niet, het onderzoek laat zien dat 97% van de Nederlanders kerst gaat vieren. Dit doen ze vooral met familie (62%) en/of met het eigen gezin (46%). Voor een groot deel van de Nederlanders (72%) draait Kerstmis dan ook om gezellig samen zijn en 72% zegt dat kerst niet compleet is zonder familiebezoek. Daarnaast geeft een vijfde van de respondenten aan dat zij de kerstdagen ook zullen aangrijpen om bij te komen van werk en andere drukte.

In het onderzoek is ook aandacht besteed aan de (gewenste) inhoud van kerstpakketten. Hieruit blijkt dat de helft van werkend Nederland het liefst een algemene cadeaubon als cadeautje van de baas ontvangt. De vrije keuze voor een cadeau is belangrijk, want cadeaus als etenswaren (13%), een dinerbon (7%) en een goede fles wijn of een bierpakket (beiden 4%) waren een stuk minder populair.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp