Lancering zelfscan om toegankelijkheid website te beoordelen

Categorie
Gepubliceerd op: 25 januari 2019
Bijgewerkt op: 8 juni 2021
Geschreven door
Zelfscan Toegankelijk

Tijdens de eerste dag van de Webwinkel Vakdagen introduceerde Thuiswinkel.org samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen. De zelfscan is een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid de voor e-commercesector.

De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. De uitkomsten geven geen volledig beeld, want slechts een beperkt deel van de internationale toegankelijkheidscriteria kan betrouwbaar automatisch worden getest, maar een indicatie waarmee een ondernemer aan de slag kan. De scan wordt in de toekomst uitgebreid met meer meetpunten en uitgebreidere rapportages.

Ga naar de zelfscan

Online shoppen niet altijd vanzelfsprekend

Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webwinkels. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn. Of omdat ze geen muis kunnen gebruiken. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Door de vergrijzing wordt deze groep steeds groter. Voor deze mensen is het belangrijk dat de tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel het toetsenbord.

Toegankelijkheid verbetert vindbaarheid en snelheid

In 2018 zijn initiatiefnemers Thuiswinkel.org, MKB-Nederland en Stichting Accessibility gestart met de expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’. Hierin zitten experts van onder meer ING, Otto en Ohra. De expertgroep onderzocht hoe bedrijven hun resultaten kunnen verbeteren door hun websites beter toegankelijk te maken. Uit dit onderzoek blijkt dat een betere toegankelijkheid de algehele kwaliteit van websites vergroot. Een toegankelijke website scoort hoger in Google-zoekresultaten en is sneller. Daarom profiteren ook reguliere internetgebruikers van een toegankelijke website of webwinkel. In veel gevallen leidt dit voor de ondernemer tot meer conversie.

Elaine Oldhoff, beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org: “We willen online shoppen natuurlijk graag mogelijk maken voor iedereen. Het onderzoek van de expertgroep wees uit dat nog maar weinig webshops van de kansen van digitale toegankelijkheid op de hoogte zijn. Met de zelfscan willen we ze hiervan bewust maken en helpen om met het onderwerp aan de slag te gaan. Het kan je zo maar 15% loyale klanten extra opleveren.”

Toegankelijk bedrijfsleven

In 2018 reikte Thuiswinkel.org een actieplan uit aan de minister. Het maakt deel uit van het MKB Toegankelijk, een programma van MKB-Nederland en VNO-NCW. Met het programma stimuleren zij brancheorganisaties en ondernemers om werk te maken van toegankelijkheid van hun (web)winkel, horecabedrijf of evenement.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp