Impact nieuwe btw-regels zetten rem op aankopen vanuit China

Gepubliceerd op: 22 december 2021
Bijgewerkt op: 22 december 2021
Geschreven door
TMM Header

Na de sterke stijging in het tweede kwartaal van 2021 zijn de online consumentenbestedingen en online aankopen ook in het derde kwartaal gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei was met respectievelijk 21% (naar € 6,9 miljard) en 12% (naar 85,5 miljoen) in beide gevallen wel wat gematigder dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aantal online cross-border aankopen blijft nog steeds dalen. In Q3 2021 neemt het aantal online cross-border aankopen af met 10% (van 9,5 miljoen naar 8,6 miljoen) ten opzichte van Q3 2020. Dit en meer blijkt uit de meest recente versie van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en mede-opdrachtgever Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence.

In het derde kwartaal van 2021 deed 87% van de Nederlanders (15+) een aankoop online. Dit is een iets lager aandeel dan in dezelfde periode vorig jaar. Online kopers deden gemiddeld wel meer aankopen (+12%) en ze besteedden hier per aankoop meer aan (+8%). Het gemiddeld online besteed bedrag per online koper is daardoor sterk gestegen (+21%).

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben sinds 2023 gratis en exclusief toegang tot het online dashboard. Heb je vragen, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org.

TMM Q3 2023 Cover Download Pagina

Sterke groei diensten

De groei in totale online bestedingen wordt voornamelijk aangejaagd door de sterke groei van diensten (+82%). Voor producten is er een bescheidener groei weggelegd van 6%. De online groei in producten lijkt daardoor in het derde kwartaal te normaliseren. Het aantal online aankopen is dit kwartaal gestegen, maar ook hier liggen de groeicijfers voor diensten (+47%) hoger dan voor producten (+8%). Ook de online penetratie voor de dienstencategorieën ligt een stuk hoger dan een jaar geleden, terwijl dit voor de meeste productcategorieën juist alweer iets lager ligt. Dit is vooral het geval bij IT, Speelgoed en Home & Living; de categorieën die floreerden aan het begin van de coronacrisis. “We zien over het algemeen dat de cijfers passen bij de verwachtingen voor een derde kwartaal. Er is nog altijd groei maar logischerwijs minder dan tijdens de coronabeperkingen”, zegt Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org.

Reis- en evenementenbranche grootste groeibranches

Er werden in Q3 bijna drie keer zoveel Pakketreizen online gekocht en Losse Vliegtickets & Accommodaties en Tickets voor Attracties & Evenementen kenden een groei van respectievelijk 56% en 48% in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Ook de online uitgaven aan Pakketreizen groeiden met maar liefst 225% en Tickets voor Attracties & Evenementen stegen met 102%.

In absolute zin laten de productcategorieën Food/Nearfood (+19%) en DIY/Garden (+18%) eveneens een sterke groei in online aankopen zien. Dit blijven de categorieën met de meeste online aankopen in Q3 2021. Veel productcategorieën groeien in online bestedingen, enkel Home & Living laat een daling van 14% zien ten opzichte van Q3 2020. Dat is opvallend, aangezien deze categorie juist een sterke stijging liet zien in online bestedingen in het eerste half jaar van 2021.

Effect nieuwe btw-regels op bestedingen Chinese webshops

Hoewel de online cross-border aankopen verder dalen in Q3 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, stijgen de online cross-border bestedingen daarentegen wel met 30% (van € 565 miljoen naar € 732 miljoen). Dit komt doordat er ook cross-border meegelift wordt met de enorme groei in online bestedingen aan diensten. Een kwart van de totale online bestedingen aan Losse Vliegtickets & Accommodaties wordt in Q3 2021 uitgegeven op een buitenlandse website. Dit is voornamelijk op websites uit Frankrijk of Duitsland. De reissector stuwt nu de cross-border bestedingen.

De bestedingen aan online cross-border gekochte producten zijn met 6% gedaald in het derde kwartaal in vergelijking met Q3 2020. Vooral de bestedingen aan producten op Chinese websites dalen dit kwartaal (van 14% naar 10%). De nieuwe btw-regels die per 1 juli gelden op pakketjes van webshops buiten de EU hebben daardoor een remmend effect. Ten Ham: “Vanaf 1 juli moet over álle goederen van buiten de EU die rechtstreeks worden geleverd aan particulieren in een EU-land, btw worden betaald ongeacht de waarde van de zending. Hiermee is de vrijstelling van invoer-btw voor producten tot en met € 22 komen te vervallen. We zien in Q3 duidelijk het effect hiervan. Het gelijke speelveld dat de EU hiermee creëert voor alle verkopers binnen en buiten de EU, is voor de Nederlandse online retail een goede ontwikkeling.”


Download hier de infographic Thuiswinkel Markt Monitor Q3 2021

Bekijk hier de tekstversie van de infographic van de Thuiswinkel Markt Monitor Q3 2021

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben sinds 2023 gratis en exclusief toegang tot het online dashboard. Heb je vragen, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org.

TMM Q3 2023 Cover Download Pagina

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp