Hoe realiseer je 200% omzetgroei in 1 jaar? Tips en learnings van BBQuality en Happy Horizon

Gepubliceerd op: 9 juli 2021
Bijgewerkt op: 24 augustus 2021
WWV Bbquality Happy Horizon 800X400

In één jaar tijd je omzet zien groeien met 200%: de droom van iedere ondernemer! Het lukte online slagerij BBQuality in 2020. In samenwerking met digital marketing agency Happy Horizon werd een succesvolle online marketing aanpak uitgerold. Daarbij zorgde de coronapandemie voor een extra boost. 

Claus van Vught, afkomstig uit een slagersfamilie, heeft BBQuality in 2014 opgericht. Inmiddels is het een volwaardig bedrijf dat het online bestellen en bezorgen van vlees faciliteert. Waar ze tussen 2014 en 2019 zo’n 50% groei per jaar zien, explodeert de groei in november en december van 2019 wanneer ze in samenwerking met Happy Horizon een pilot starten met betaalde advertenties. Zowel in Google als Facebook zien ze een hoge ROAS, relatief lage concurrentie en een piek rond de feestdagen die voor hoge conversiepercentages zorgt.

Coronajaar 2020: uitdagingen en groei

Met de start van 2020 is er een basis neergezet: het inrichten van de performance kanalen (Search, Social, E-mail, Retargeting campagnes Display), het klaarzetten van dashboards (KPI’s duidelijk inzichtelijk), de productfeeds en het instellen van Google Analytics en Google Tag Manager. Alles staat klaar om de groei van eind 2019 door te zetten, echter met de komst van COVID-19 in maart neemt het verloop van 2020 een wending die niemand kan voorspellen.

Vanaf de tweede helft in maart ziet BBQuality een extreme omzetgroei door COVID-19 en mooi weer. De logistiek en het personeelsbestand kunnen de groei niet aan, dus is de nood hoog om te gaan verhuizen. In juni wordt het besluit genomen en per oktober betreden ze het nieuwe pand, waardoor ze klaar zijn voor extra groei. Het nieuwe pand biedt ruimte voor initiatieven zoals het verduurzamen van de verpakking, de optimalisatie van systemen en meer beweegruimte voor personeel.

Zet de opt-in vinkbox gewoon aan!

Op gebied van online marketing wordt er sterk ingezet op leadgeneratie. Het opbouwen van de database zorgt ervoor dat BBQuality minder afhankelijk wordt van paid kanalen. De nieuwsbrief is van groot belang voor het genereren van omzet door repeterende aankopen en daarnaast wordt er samen met Happy Horizon flink aan automation flows gewerkt.

“We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zet je opt-in vinkbox gewoon aan! Dit levert je 60% meer nieuwsbriefinschrijvingen op”, aldus Daniël Verhagen van Happy Horizon. Het alvast aanzetten van de opt-in vinkbox bij een bestelling is wettelijk toegestaan (afgestemd met DDMA), echter doet lang niet elke webshop dit. Dit scheelt zo’n 60% in de inschrijvingen.

De volgende stappen

Voor 2021 en 2022 ligt er meer focus op de See-fase. Dit gaan BBQuality en Happy Horizon bewerkstelligen door de merkbekendheid uit te bouwen via voornamelijk online kanalen, echter komt er ook een test aan met RadioNL. Leadgeneratie blijft ook een hot topic. Hiervoor is BBQuality de samenwerking met Intratuin en de Nederlandse Loterij aangegaan, waarbij de klant een luxe BBQ of shoptegoed kan winnen door hun e-mailadres en een unieke krascode digitaal in te leveren.

Key Take Aways

Dat 2020 voor BBQuality een bijzonder jaar was is een understatement. Wat zijn de belangrijkste learnings die ze hebben opgedaan?

  • Een database is van levensbelang: focus op het binnenhalen van nieuwe klanten/leads en volg die goed op met e-mail;
  • Partnerships helpen ons vooruit (Happy Horizon, Intratuin, Nederlandse Loterij);
  • We moeten blijven innoveren met de logistiek, het pand, onze marketing en verkooppunten;
  • Ga zodra de performance kanalen staan aan de slag met branding.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp